13-01-2023

(FOTO) Potpuno novi ambijent u SMŠ Danilo Kiš odiše toplinom i kreativnošću

Srednja mješovita škola "Danilo Kiš" u Budvi je za samo godinu dana dobila potpuno novi izgled, pa unutrašnji ambijent, u koji je uloženo dosta truda ali i kreativnosti, odiše toplinom i ima sve neophodne uslove za prijatan i bezbjedan boravak učenika u školi. Takođe, prethodnu godinu su obilježili i sjajni rezultati nastavnika i đaka.



U kakvom je stanju škola bila prije godinu dana, a kako izgleda danas, podsjetio je direktor ove javne ustanove Krsto Vuković.

"Danas je 13. januar, tačno godina dana otkako me postaviše za v.d. a desetak je mjeseci od imenovanja za direktora škole, pa računam da valja zapisati ponešto. Uostalom, to je moja obaveza prema javnosti", napisao je Vuković na svom Fejsbuk profilu.

Kako je istakao, školu je zatekao bez grijanja sa puklim cijevima, sa smećem i prljavštinom na sve strane, sa urušenim plafonima i zidovima, nebezbjednu za boravak.



Za godinu dana preduzete su brojne aktivnosti, kako bi škola dobila bolje uslove za rad i boravak učenika u školi.

"Instaliran je potpuno novi sistem grijanja, uklonjeno je nekoliko tona smeća, zidovi su popravljeni i okrečeni, zamijenjene su podne obloge na 20 pozicija, klima aparati su servisirani, zamijenjene su elektro instalacije, plafoni sređeni, otvorena su četiri nova kabineta sa kompletnom modernom opremom, renovirana su zbornica, kancelarije i pomoćna kuhinja, obnovljeno 120 klupa i 250 stolica, postavljeno 10 novih školskih tabli, nabavljena četiri projektora, četiri nova računara, instalirano fiksno ozvučenje, nabavljeno profesionalno mobilno ozvučenje, u holu postavljeno 10 klupa,10 stolova i četiri TV monitora. Između ostalog, uveden je i internet u sve učionice, a u holu free WiFi...", istakao je Vuković.

Pogledajte kako sada izgleda ambijent u školi:




Prethodnu godinu obilježili su i sjajni rezultati nastavnika i đaka

Na državnim takmičenjima osvojeno je:

1.mjesto iz geografije
1. i 3.mjesto iz oblasti turizma
1.mjesto u restoraterstvu
3.mjesto iz filozofije
3.mjesto iz ekonomije
1.mjesto u recitovanju
3.mjesto u fudbalu
3.mjesto u basketu
3.mjesto ekipno, 1. i 3.mjesto pojedinačno u debati (TVCG, Mislionica)

Na Olimpijadi znanja (Podgorica):
1. i 2.mjesto iz biologije
Na Svjetskoj olimpijadi iz ekonomije (Kina):
9.mjesto

Na Međunarodnom takmičenju u debati:
1. i 3.mjesto ekipno
1. i 3.mjesto pojedinačno

Na Međunarodnom takmičenju gastronoma u Konjicu:
1.mjesto



"Petnaestak profesora je kroz Erazmus+ bilo u procesu usavršavanja u Italiji, Holandiji, Mađarskoj, Sloveniji, Finskoj, Hrvatskoj.. Učenici su boravili u Italiji i Mađarskoj i učestvovali u više drugih projekata. Bio je tu i školski Sajam knjiga, imali smo brojna sportska takmičenja, organizovali proljećnji kros, obilježavali značajne datume, slavili Dan poezije, imali nastupe lokalnih muzičkih bendova i pjevača iz Beograda, organizovali audiciju Ritam Evrope, književne večeri profesora književnika i darovitih učenika, humanitarne akcije, Dan mobilnosti Đačkog parlamenta, kvizove znanja, Sajam preduzetništva, dva Gastro kupa, posadili 10 maslina u dvorištu škole, imali brojne izlete u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, organizovali posjete Sajmu obrazovanja u Dubrovniku i Podgorici, držali ogledne časove, razne radionice van nastave, vodili đake na predstave u Crnogosko narodno pozorište... Štampali smo i školski list Peščanik, uskoro je promocija", istakao je Vuković.