19-04-2020

(FOTO) Vaskršnje jutro u Budvi: Mirno i dostojanstveno, vjernici poštuju mjere

Ekipa portala RTV Budva rano jutros obišla je crkve na teritoriji naše opštine. Na Vaskršnje jutro kako je i apelovano u hramovima širom Budve nijesmo zatekli vjernike koji prisustvuju službi.


Manastir Praskvica

Službe pez prisustva vjernika služene su jutros u crkvama u Budvi, a situacija da se Vaskrs u crkvama obilježava bez vjerujućeg naroda ne pamti se na našim prostorima.


Crkva Sv. Tome, Bečići



Naša ekipa je jutros obišla teren, gdje smo se uvjerili u disciplinu sugrađana koji su se odazvali na apele, mjere i preporuke kako Vlade Crne Gore, Opštne Budva, NKT-a, tako i same crkve, te su jutros pokazali društvenu odgovornost i ostali u svojim domovima.


Manastir Reževići






U par hramova zatekli smo po dvoje ili troje ljudi koji su u hramove ulazili isključivo u skladu sa mjerama preporuke, ali većih okupljanja nije bilo.









Ono što smo primijetili jeste prisustvo policijskih patrola u blizini hramova, pripadnici budvanskog Centra za bezbijednost od jutros su na zadatku motreći i čuvajući grad od potencijalnih okupljanja i nepoštovanja mjera predviđenih zakonom o širenju zarazne bolesti.






Napominjemo da će kao što su iz crkve Svete Trojice u Starom gradu, ranije najavili za našu televiziju u dnevno informativnoj emisiji Polis, nakon službe hramovi biti otvoreni sa svi oni koji žele da uzmu tamjan, jaje ili upale svijeću to mogu učiniti.


Manastir Podmaine




Napominjemo i apelujemo da se tom prilikom poštuju propisane mjere u cilju očuvanja zdravlja svih nas koji živimo u Budvi.

Dobro je poznato da je vaskršnja liturgija u duhu i tradiciji našeg naroda, te smo svjesni da mnogim vjernicima nemogućnost prisutsvovanja službi teško pada u prazničnim danima.

Napominjemo da crkva Svete Trojice na svom YouTube kanalu Todovid službu prenosi uživo.

Do nekih povoljnijih uslova i boljih dana želimo vam srećne praznike i dobro zdravlje, za koje je preduslov da #ostanetedoma. Hristos Voskrese!


Crkva Sv. Trojice




Crkva Sv. Nedjelje


Teskt: D.P.
Foto: N.D.