03-08-2022

(FOTO/VIDEO) Drugi dan protesta budvanskih prosvjetara, Vuković: Odavde možemo samo u zgrade u Dubovici

Iza budvanskih prosvjetara prva je noć protesta, koju su proveli u šatorima na travnatoj površini ispred zgrade lokalne uprave. Sa lica mjesta jutros poručuju da neće odustati dok nadležne državne institucije ne ispune njihove zahtjeve i da će protestovati sve dok ne dođe do useljenja u stanove u naselju Dubovica. Na Trgu sunca prisutno je tridesetak budvanskih prosvjetara, a njih desetoro štrajkuje glađu i njihovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Jedan od organizatora protesta profesor Krsto Vuković kazao je za naš portal da je prva noć ispred zgrade Opštine prošla bez većih problema. Niko od prosvjetara koji štrajkuju glađu nije imao zdravstvene probleme, a u manjoj mjeri bilo je poteškoća sa vjetrom i terenom.

Vuković je naglasio da prosvjetari očekuju da će se povodom njihovog problema i zahtjeva koje su uputili danas oglasiti i nadležne državne institucije, te da će na osnovu toga odlučiti koji će biti njihovi dalji koraci.



“Mi smo poslali i zahtjev prema Skupštini Crne Gore u kojem tražimo od Odbora za prosvjetu da se urgentno zakaže sjednica na kojoj će prisustvovati i naš predstavnik, a tražićemo da bude prisutan i direktor Zadruge “Solidarno” Zoran Stanišić. Na toj sjednici razmotrili bismo kompletnu situaciju i vidjeli koje su realne mogućnosti da se izađe u susret našim zahtjevima. Da ih ponovim, to je hitno useljenje u zgrade, da se omogući podstanarima da uđu u stanove i da se garantuje cijena od 650 eura po metru kvadratnom”, istakao je Vuković.

Kako je poručio, protest će trajati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

“Odavde možemo samo u zgrade u Dubovici, ukoliko eventualno ne izmisle neko drugo rješenje. Što se tiče stanova na koje čekamo 10 godina, mi smo apsolutno svi za to da odstupanja nema ni milimetar”, rekao je on.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Istakao je da prosvjetari Budve očekuju da im se obrati i premijer Dritan Abazović i da se izjasni u vezi dugogodišnjeg problema.



“Mi samo tražimo da se naša elementarna prava zaštite i da ono se prosto okonča ono što čekamo godinama – da prosvjetni radnici Budve dobiju uslove kakve zaslužuju, a ne da se svake sezone sele iz svojih stanova”, kazao je Vuković.

Profesorica Marina Grgurević ističe da se prosvjetari dobro drže i da su puni nade.



“Iz Opštine su došli i stvarno pokušavaju da riješe ovaj problem. Traže sastanak sa CEDIS-om, Sindikatom Uprave policije i našim koordinacionim odborom prosvjete da se tačno vidi dokle su stigli sa strujom i kada to može da se uradi. Tražimo i sastanak za Odborom za prosvjetu, kao i sastanak sa Stanišićem, na kojem će se tražiti specijalna cijena za podstanare. Isključivo se borimo zap rave podstanare, a oni koji imaju riješeno stambeno pitanje neka se bore za svoju cijenu”, kazala je Grgurević.

Profesorica Marija Majkić ukazala je na to da česte selidbe lose utiču na život pojedinca, a poručila je da, pojedinci treba da odgovaraju ako se utvrdi da je u slučaju stanova za prosvjetare Budve bilo malverzacija.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

“Lično bi mi veća satisfakcija bila da se uhapse svi oni koji su učestvovali u malverzacijama. Veća bi mi bila satisfakcija da još godinu dana budem podstanar i plaćam kiriju, a da oni krivično odgovaraju”, kazala je ona.

Asanović: Bilizu smo rješavanja problema snabdijevanja električnom energijom

Prosvjetare su posjetili i šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović i Marko Asanović iz Sekretarijata za investicije.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Tom prilikom Asanović je ponovio da prosvjetni radnici imaju apsolutnu podršku lokalne samouprave.



“Opština se uključila u ovaj projekat aktivnije u februaru i čini sve i izvan svojih nadležnosti kako bi prosvjetari mogli što prije da uđu u svoje stanove. Trenutno smo jako blizu rješavanja problema snabdijevanja električnom energijom. Treba da se napoji trafostanica koja je prioritetna i bez koje se ne mogu napojiti ostale zgrade u tom naselju”, izjavio je Asanović istakavši da se u Opštini redovno informišu o zdravstvnom stanju protestanata, da su imali u tom pravcu komunikaciju i tokom noći, te da apeluju i na Dom zdravlja Budva da ljekari što prije posjete prosvjetare, kako bi se uspostavile redovne kontrole, naročito ljudi koji štrajkuju glađu.

Protestanti još uvijek nisu dobili zvaničan odgovor na zahtjeve od Vlade i nadležnog Ministarstva prosvjete. Pored opštinskog rukovodstva podršku budvanskim prosvjetarima dali sui poslanici u Skupštini Crne Gore, Dejan Đurović i Jelena Božović, koji su i članovi Odbora za prosvjetu.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Prosvjetari očekuju da se njihov problem bude razmotren i na sjednici pomenutog Odbora, uz direktan prenos, kako bi javnost na cjelovit način bila upoznata sa svim stavkama problema na čijem rješenju insistiraju.



M.S.