11-11-2020

(FOTO/VIDEO) Održan protest povodom najavljenog polaganja vijenca na spomen ploču

Iako je bilo najavljeno da će danas ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović položiti vijenac oslobodiocima Budve i palima za slobodu u I Svjetskom ratu povodom oslobođenja grada Budve 8. novembra 1918. godine, do toga nije došlo, a na licu mjesta bila jutros se okupila grupa građana sa crnogorskim zastavama i obilježjima, spremna da spriječi Božovića da položi vijenac na spomen ploču na starogradskim bedemima.



Među okupljenima su se našli i bivši nezavisni odbornik Stevan Džaković, predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović, kao Milija Sekulović, odbornik u SO Budva i predsjednik mladih DPS.

Sugrađanka, Darinka Daja Ljubiša je sa okupljenim pristalicama zapalila svijeće u obliku krsta na šahti ispred ulaza u Stari grad, a ovaj čin je komentarisala kao potrebu da se održi opelo i otjeraju zli dusi.

Pripadnici CB Budva kao i inspektori su se nalazili na licu mjesta kako ne bi došlo do incidenta, jer se broj građana koji su pristizali poalko povećavao. Kako smo nezvanično saznali, okupljenih je bilo oko tridesetak.

U jednom trenutku, sugrađanka Darinka Ljubiša je prišla Vesni Kalezić (Demokrate) i pozvala je da stane uz njih, kao Crnogorka, što je Kalezić odbila, prokomentarisavši da na skupu nema Budvana ističući da je ona Crnogorka i liberalka Slavka Perovića.

Ljubiša je navela da se grupa građana danas okupila kako bi spriječili polaganje vijenca "lažnoj tabli", dodajući da se iz priloženog vidi kako su uspjeli u toj namjeri, te da je riječ o građanskom protestu, a ne ubiranju politički poena.

"Mi smo ovdje zbog Crne Gore i samo zbog Crne Gore", poručila je Ljubiša.


Darinka Daja Ljubiša

Ljubiša, koja je protestovala i na Mitrovdan, 8. novembra kada je predsjednik Opštine Budva Marko Carević položio vijenac, juče se na fejsbuk profilu obratila svojim istomišljenicima:

"Izdajnici su odlučili da promijene termin vješanja vjenaca na ploči laži, planiraju da to učine u 8 časova, mi ćemo biti čitavu noć spremni, dakle znate što vam je činiti pa oni kako god hoće"", napisala je Ljubiša.


Foto: Screenshot/Facebook

U međuvremenu, Ambasada Srbije u Crnoj Gori odlučila je da odloži planiranu aktivnost polaganja vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad.

Božović neće polagati vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada

U nastavku pogledajte fotografije i video snimke koje je ekipa portala RTV Budva zabilježila na licu mjesta:


Foto: Predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović


Bivši nezavisni odbornik, Stevan Džaković


Milija Sekulović, odbornik SO Budva i predsjednik mladih DPS


Krst na šahti sa zapaljenim svijećama





N.D.
Foto/Video: Portal RTVBudva