09-01-2023

Francuska dijeli kondome omladini

Francuska polaže na prevenciju. Od početka godine mlađi od 26 godina mogu besplatno da dobiju kondome. Još od prošle godine djevojke mlađe od 25 godina imaju pravo na besplatna sredstvo za kontracepciju.

Francuska dijeli kondome omladini | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Predsjednik Emanuel Makron je tu novu politiku nazvao „malom revolucijom prevencije“ kako bi se zaustavilo širenje polnih bolesti. Broj zaraza je porastao u cijeloj Evropi, a u Francuskoj tokom 2020. i 2021. čak za 30 odsto.

Njemačka je po tom pitanju škrta. Žene za sredstva za kontracepciju poput tableta ili spirale mogu dobiti tek na recept ljekara, ali onda moraju same da ih plate. Samo djevojke mlađe od 22 godine mogu plaćeni iznos dobiti nazad od zdravstvenog osiguranja.

Ta sredstva mogu spriječiti neželjeno začeće, ali ne i polne bolesti – za razliku od prezervativa. U većini evropskih zemalja se kondomi mogu kupiti svuda, ali samo iz sopstvenog džepa.

Više slučajeva u Španiji i Francuskoj
Podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da broj polnih zaraza raste poslednjih godina.

Na primjer, broj slučajeva gonoreje ili tripera je od 2009. godine stalno rastao, da bi nakon 2019. ponovo počeo da pada – verovatno zbog pandemije i lokdauna, koji su smanjili susrete raznih vrsta.

Većinu slučajeva su zabelježile Španija, Holandija i Francuska, u starosnoj grupi od 25 do 34 godine.

O hlamidijskim infekcijama nema podataka za celu EU, ali broj potvrđenih slučajeva pokazuje znatni porast od ranih devedesetih godina. I te brojke su stalno rasle sve do 2019. godine. Najčešće su pogođene osobe u dobi između 15 i 24 godine.

Još više zabrinjava sifilis. Osim iznenadnog pada 2019. godine, broj prijavljenih slučajeva je poslednjih godina znatno porastao.

Zašto su prezervativi nužni?
Kondomi efikasno sprečavaju širenje polno prenosivih bolesti. Osobe zaražene gonorejom i hlamidijom često na početku nemaju nikakve simptome. Te bolesti se lako liječe, ali mogu imati i ozbiljne posledice. Hlamidija kod žena može uzrokovati neplodnost.

Daleko opasniji je sifilis. Ako se ta bolest ne otkrije i ne leči, može dovesti do oštećenja mozga, nervnog sistema, očiju i ušiju. Sve tri bolesti uzrokuju bakterije i zato se mogu uspešno lečiti antibioticima. Za sada nema vakcine.

Jedno ispitivanje iz 2020. godine pokazalo je da mladi u Njemačkoj preferiraju kondom kao metod kontracepcije. Savezna centrala za zdravstveno obrazovanje utvrdila je tada anketom da većina mladih ima prvi seksualni odnos u dobi između 14 i 17 godina.

Čak 77 odsto je navelo da koristi kondom, a 86 odsto da ga je koristilo tokom prvog seksualnog odnosa.

Seksualno obrazovanje mora biti bolje
No, nisu svi zadovoljni koliko se mladi informišu o polnim bolestima i, prije svega, što je ponekad sve prepušteno roditeljima i internetu.

Jedna studija navodi da većina nastavnih planova u njemačkim školama recimo uopšte ne pominje hlamidiju kao polnu bolest.

U Francuskoj su već dvadeset godina učenici srednje škole obavezni da prođu tri tečaja seksualnog obrazovanja. No list Le Mond prenosi rezultate ispitivanja prema kojem ti kursevi nisu dostupni u svim školama, a i onde gdje su ponuđeni, postoje velike razlike u sadržaju, zavisno od škole i regiona.

Kada je predsjednik Makron najavio besplatno dijeljenje prezervativa, on je priznao da u Francuskoj postoje nedostaci što se tiče nastave seksualnog odgoja i obrazovanja nastavnika.

Francuski ministar zdravstva Pap Ndiaje naglasio je da će seksualno obrazovanje dovesti do smanjenja broja maloletničkih trudnoća i zaraza polnim bolestima. Zato je taj odgoj, kako je rekao, „obaveza javnog zdravstva“.