11-03-2021

Galić: Na svaka dva i po minuta se razboli jedan čovjek

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori složena je i vrlo ozbiljna, što pokazuju podaci o obolijevanju i umiranju od posljedica koronavirusa u prethodnoj sedmici, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić: Na svaka dva i po minuta se razboli jedan čovjek | Radio Televizija Budva

“Prosječan broj oboljelih u prethodnoj nedjelji je bio 558, preminule su 64 osobe, testirano je 1.946, a procenat novoregistrovanih pozitivnih slučajeva je iznosio 28,7 odsto”, saopštio je Galić na konferenciji za novinare.

On je istakao da se već duže vrijeme procenat pozitivnih od ukupnog broja testiranih kreće između 25 i 30 odsto.

“Da bismo rekli da kontrolišemo epidemiju taj odnos mora da bude pet odsto, a trenutno je između 25 i 30. To govori koliko mi ne kontrolišemo epidemiju”, kazao je Galić.

On je dodao da je intezitet aktivnosti virusa na visokom nivu, lokalno široka rasprostaranjenost, a trend u porastu.

Galić je rekao da je četrnaestodnevna stopa incidencije na 100 hiljada stanovnika veća nego prethodne sedmice, zbog čega je Savjet za borbu protiv koronavirusa odlučio da posebne mjere važe za gradove sa stopom incidencije iznad 800.

“To bi značilo da se, u prethodnoj nedjelji, na svaka dva i po minuta razboli jedan čovjek, ili na 150 minuta u zadnjih sedam dana premine jedna osoba od posljedica covid 19”, objasnio je Bajić.

On je kazao da je već 13 odsto populacije zaraženo ili prebolovalo covid 19 infekciju i da su u skladu sa navedenim brojkama, koje su zabrinjavajuće, donesene nove mjere.