21-12-2020

Galić: Nove mjere biće objavljene danas ili sjutra

Danas u toku dana ili sjutra biće objavljene nove mjere protiv širenja koronavirusa, saopštio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).


Foto: Vijesti

On je kazao da su mjere predložene od strane Stručnog tima IJZCG.

"Cilj svih tijela koje analiziraju mjere je da ih analiziraju sa svih aspekata i da se stvori set mjera koji će božićne i novogodišnje praznike učiniti pristupačnim svima, ali i zaštititi zdravlje", istakao je Galić u Bojama jutra na TV Vijesti

On je što se tiče podataka da na društvenim mrežama kruže nove mjere, kazao da su to dezinformacije.

Rekao je da će u utorak najvjerovatnije biti pres na kome će objasniti zašto se mjere donose.

Što se tiče novogodišnjeg bazara u Nikšiću, u okviru koga će biti otvoreno klizalište, Galić je kazao da razumije građane jer epidemija dugo traje.

"Psihološki iscrpljuje građane. Građani treba da shvate ozbiljnost situacije. Svaki vid okupljanja u otvorenim i zatvorenim prostorijama nosi veliki epidemiološki rizik. Nemamo mehanizme da spriječimo okupljanja u kućama, sem da apelujemo na građane, jer takva vrsta okupljanja nosi veliki epidemiloški rizik,", kazao je direktor IJZCG.

Kazao je da epidemiološka kriva pokazuje mali trend opadanja, ali da je intenzitet aktivnosti virusa na jako visokom nivou.

"Imamo između 25 i 30 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih što je jako visoko", kazao je Galić.

Što se tiče održavanja dnevnih žurki, kazao je rade na otklanjanju.

"Najjače oružje je svijest građana, moraju razumjeti da je virus među nama, da se širi i da od našeg ponašanja zavisi kako će on djelovati", rekao je Galić.

Na pitanje da li se ugostitelji bune, rekao je da će svi imati svoje mišljenje, pogotovo kad je ekonomski status u pitanju.

"Zdravlje građana je iznad svega. Nadamo se da dolaskom vakcina i aktivnijom ulogom službi u donošenju i kontroli mjera uspjeti da savladamo epidemiju", rekao je on.

Na pitanje da li će zabraniti međugradski saobraćaj za vrijeme praznika, kazao je da ćena osnovu mjera moći da se sve protumači.

Rekao je da se danas odlučuje o mjerama, a da će sjutra biti pres konferencija.


(Vijesti)