02-12-2020

Garčević: Niko ne smije biti držan u ropstvu ili položaju zavisnosti

"U danu u kojem se završava trodecenijska vladavina DPS-a, u sistemu gdje smo umjesto demokratije dobili diktaturu, a umjesto slobode ropstvo, obilježavamo Dan borbe za ukidanje ropstva", poručio je član IO Prave Budva Radko Garčević.


Saopštenje prenosimo u integralnoj formi:

Iako je u članu 4. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima navedeno da niko ne smije biti držan u ropskom odnosu i da je zabranjen svaki oblik ropstva i trgovine robljem, problem trgovine ljudima, kao oblika savremenog ropstva, pogađa godišnje milione ljudi, žena i djece.

Današnje moderno ropstvo uključuje prinudni rad, iskorišćavanje (eksploataciju), služenje u domaćinstvima, prodaju djece (djevojčica) zbog udaje i seksualno ropstvo. Milioni ljudi bez razlike, djeca, žene i muškarci su robovi u sadašnjosti.

U Crnoj Gori ćemo primjer ropstva praktično naći u obliku radničkog ropstva gde je odnos prema radniku vrlo sličan ropskom odnosu. Ovakve uslove im je obezbijedila privatna država i trodecenijski nakaradni režim. Nikad lošijem Zakonom o radu, dovođenjem i subvencionisanjem tajkuna bliskih vladajućoj kasti, ponižavajuće niskom zagarantovanom minimalcu, nepriznavanjem povreda na radu i u krajnjoj crti nepoštovanjem radnika od strane poslodavaca.

Prava Budva - Prava Crna Gora je u svom djelovanju kao jedan od prioriteta postavila borbu za radnička prava, jer niko ne smije biti držan u ropstvu ili položaju zavisnosti.