18-10-2023

Glavni odbor PES-a podržao novu vladu i kandidate za ministre

Glavni odbor Evrope sad podržao je politički sporazum o formiranju nove vlade i kandidate te stranke za ministre.


Foto: PES/Facebook

PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike, Vojislava Šimuna za ministra zdravlja, Novicu Vukovića za ministra finansija, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, Andreja Milovića za ministra pravde, Maidu Gorčević za ministarku evropskih integracija i Filipa Ivanovića za ministra vanjskih poslova. Takođe, predloženo je da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva, a prof. dr Anđela Jakšić Stojanović ministarka prosvjete, nauke i inovacija.

"Na elektronskoj sjednici Glavnog odbora PES-a prihavaćen je predloženi Sporazum o formiranju parlamentarne većine, bez glasova protiv", saopštili su iz PES-a.

Na današnjoj sjednici je, kako su kazali, takođe bez glasova protiv, potvrđen predlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. Vlade u okviru resora koji po Sporazumu pripadaju PES-u.

Za ministra vanjskih poslova predložen je član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović, a za ministarku evropskih poslova Maida Gorčević, za ministarku prosvjete, nauke i inovacija predložena je Anđela Jakšić Stojanović, a za ministra finansija Novica Vuković.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, za ministra zdravlja doktor Vojislav Šimun, dok je kandidatkinja za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

Kandidat za ministra energetike i rudarstva je dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović, dok je predloženo da Janko Odović pokriva mjesto ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Predloženo je da kandidat za ministra saobraćaja i pomorstva bude Filip Radulović.

Ranije je najavljeno da će buduću vladu činiti, pored Pokreta Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i koalicija albanskih partija Albanski forum.

Prema ranijem dogovoru, manjinske podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG iz čijih redova će biti predsjednik Skupštine.

Po dogovoru učesnika pregovora, nova vlada trebalo bi, uz premijera, da ima zamjenika premijera, četiri potpredsjednika i 18 ministarstava, a na čelu Skupštine Crne Gore bio bi lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Sporazum nove parlamentarne većine koji bi trebalo da potvrde njihovi stranački organi definiše da je jedan od osnovnih principa nove vlade usklađenost spoljne i bezbjednisne politike Crne Gore sa politikom Evropske unije (EU) i jačanje partnerstva sa NATO-om.

Osim toga, predviđa se i rekonstrukcija buduće vlade najmanje godinu nakon izbora, krajem 2024. ili početkom 2025. godine, kada bi i koalicija ZBCG bila dio izvršne vlasti.


(Portal RTCG)