13-06-2021

Godina od incidenata u Budvi: Procesuirani samo građani, ne i policajci koji su ih tukli

Suzavci, pendreci, prebijanja, policijski kordoni pred zgradom Skupštine Opštine – to su slike koje su obilježile prošlogodišnji jun u Budvi. Sve je počelo kada je do tada nezavisni odbornik Stevan Džaković, izabran na listi Demokratskog fronta, prišao opoziciji i formirao novu odborničku većinu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Crnogorskom i Socijaldemokratama.


Jedan od incidenata, Foto: Printscreen YouTube

Vladajući DF i Demokrate nisu htjeli da daju vlast, tvrdeći da je u pitanju politička korupcija, što je dovelo do gotovo svakodnevnih incidenata ispred zgrade Opštine, koju su u kontinuitetu čuvali policijski kordoni i privatno obezbjeđenje.

Kamere su tada zabilježile napade građana odnosno demonstranata na policajce, ali i brutalna prebijanja građana od strane organa reda. Ipak, podaci iz Osnovnog Tužilaštva u Kotoru pokazuju da su procesuirani samo građani, pa je zbog napada na službeno lice formirano nekoliko predmeta.:

“U tri predmeta protiv 11 lica podnijet je optužni predlog, i to protiv tri lica zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a protiv osam lica zbog krivičnog djela učestvovanje u grupi koja spriječi službeno lice u vršenju službene radnje. Predmeti su okončani pred Osnovnim sudom u Kotoru i donijete su presude kojima su okrivljeni oglašeni krivim, pri čemu je devet lica osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od po 30 dana, koje kazne će se izvršiti u prostorijama u kojima okrivljeni stanuju, dok su dva lica osuđena na kazne rada u javnom interesu“, saopštili su iz ODT Kotor.

U Savjetu za građansku kontrolu rada policije smatraju da su ove kazne ipak nedovoljne.

“Svode se na pritvor u kućnim uslovima, gotovo su neuporedive sa ranijim periodima. Nisam siguran, iako ne želim da osporavam sudijske odluke, da li je to jedna dobra poruka, da je napad na službeno lice dovoljno sankcionisan”, kazao je Aleksandar Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

S druge strane, nije dobra poruka ni to što za godinu od dešavanja u Budvi nije procesuiran niti jedan policajac.

“Pet predmeta su formirana vezano za postupanje policijskih službenika u odnosu na građane i od istih su dva predmeta arhivirana, jer je nađeno da nema osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, dok su tri predmeta u fazi Izviđaja i preduzimaju se radnje u cilju rasvjetljavanja predmetnih događaja i donošenja konačne odluke tužioca“, navode iz ODT.

Zeković smatra da nema opravdanja za tapkanje u mjestu u ovakvim slučajevima

“Zaista neprihvatljivo i mislim da postoji dosta mehanizama koji omogućavaju da se identifikuje svaki policijski službenik. Ukoliko postoji politička volja, a vjerujem da bi trebala i morala da postoji, uspostavljeno je i novo rukovodstvo u samoj Upravi policije, nema nijedan razlog da se toleriše na bilo koji način policijsko ćutanje i solidarnost i da ostane nerasvijetljen bilo koji incident”, kazao je Zeković.

Loptica je stoga u dvorištu novih čelnika policije, koji su najavili da će biti ažurniji od svojih prethodnika.


(Vijesti)