17-10-2023

Gospa od Škrpjela: Otvorena izložba „Sunce, more i masline” Mile Đerković

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu organizovali su u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela izložbu „Sunce, more i masline” akademske slikarke Mile Đerković iz Podgorice.


Sa izložbe

-Umjetnost sunca i umjetnost vatre je slikarstvo Mile Đerković koje zrači toplinom, svjetlošću simbolom zemlje i kosmosa.

Divne masline univerzuma, juga – pozivaju nas na put ka upoznavanju prirodne ljepote i beskonačnosti. Mila je upravo dostigla tačku ravnoteže.

Ukratko njeno djelo je djelo senzibiliteta koji se upisuje u trajanje, vedrina u okretnosti drukčijeg viđenja unutrašnjeg svijeta.

Najava njenog proljeća je Vitalnost bez granica-zapisala je istoričarka umjetnosti Marg Dibergh iz Pariza o slikama Đerković.

-Milino slikarstvo je puno sunca, puno Mediterana koje motiv koristi samo kao unutrašnji impuls.

Sa njenih slika nas grije koloristička toplina osjećanja u rasponu žuto, crveno, zeleno i oranž što u osnovu unosi život i optimizam.

Stoga se Mila okreće mediteranskom životu da bi iskazala likovno njegovu unutrašnju harmoniju.

Posebno su neobične njene masline koje nijesu isključivo motivski zahvaćene, već je njihov sadržaj i smisao trajanje.

Sunce i boje nam se tako neprestano kao eho vraćaju sa neobičnih Milinih slika. – napisao je Milan Coko Marović, istoričar umjetnosti.

-Riječi dva istaknuta likovna kritičara su bile i više nego dovoljni razlozi da se Galatea Gallery zainteresuje za slikarku, predstavi je publici i na taj način je uključi u svoj program dugogodišnje saradnje sa Župnim uredom u Perastu.
Ovo je već četrnaesta izložba koju zajedno organizuju Galatea Gallery i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu, čime su predstavljanja umjetnika izložbama postala tradicija u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela.

U znak zahvalnosti povodom dugogodišnje saradnje i zajedničke organizacije izložbi u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela, kao i odlično organizovane nove izložbe, Galatea Gallery i slikarka su poklonili rad mons.

Srećku Majiću, na čemu je on toplo zahvalio i poželio uspješnu dalju saradnju sa još prelijepih izložbi kakve su bile sve prethodne uključujući ovogodišnju-objavili su iz Galerije Galatea.

Izložba se može pogledati svaki dan od 10 do 16 časova.