11-10-2016

Govedarica: Budvi definitivno nedostaje Kulturni centar poput nekadašnjeg Zeta filma

Govedarica: Budvi definitivno nedostaje Kulturni centar poput nekadašnjeg Zeta filma | Radio Televizija Budva

Kroz brojna istraživanja i strateška dokumenta prepoznato je da veliki broj nevladinih organizacija u Crnoj Gori djeluje u izuzetno nepovoljnim uslovima, a nedostatak prostora za rad je jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju u svom radu i opstanku, saopšteno je na radionici "Javna dobra – prostori građana", koja je održana u Kotoru, u organizaciji NVO Expeditio, a u saradnji sa udruženjima: Operacija GRAD iz Zagreba, Ministarstvo prostora iz Beograda, Institut za politike prostora iz Ljubljane, Urban Nova i Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog, Napredak iz Gornje Lastve, Naša akcija iz Kotora i Agora iz Budve.

Predstavnik budvanske NVO Agora Novak Govedarica, kazao je, da je situacija po ovom pitanju na prostoru budvanske opštine izuzetno loša.

“Ne samo kada su u pitanju zatvoreni javni prostori koji postoje i kojima se netransparento gazduje, već i kada su u pitanju javni prostori uopšte, trgovi, prolazi, javni putevi, koji se svakim danom sve više sužavaju ili volšebno nestaju”, rekao je Govedarica, dodajući da je to jedan problem ogromne gradnje, kao i nebrige lokalne samouprave o javnim interesima.

Kao neko ko djeluje u interesu javnosti, NVO bi morale imati povoljniji tretman u obezbjedjivanju uslova za rad. Kako bi se omogućio njihov razvoj, NVO ne bi smjele biti prepuštene trzistu koje diktira poslovno okruženje, naročito u primorskim opštinama gdje su cijene zakupa prostora izuzetno visoke, a podrška civilnom sektoru za projekte (putem javnih konkrsa) simbolična, saopšteno je izmedju ostalog na radionici.

Govedarica smatra da Budvi definitivno nedostaje Omladinski kulturni centar, poput nekadašnjeg Zeta filma, gdje bi se okupljali mladi i kreativni ljudi.

“Mi ćemo se i dalje zalagati, da konkretno ovdje u Budvi, odredjeni javni prostori budu namjenski korišćeni upravo u tu svrhu, a NVO “Agora” će pokrenuti inicijativu, da se jedan javni prostor uslužno koristi ili dodjeli u skladu sa mogućnostima svim NVO, te se nadamo da će se u budućem periodu realizovati jedna ovakva ideja”, zaključio je Govedarica.

Kako su naveli iz NVO Expeditio u svom saopštenju:

U STRATEGIJI RAZVOJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U CRNOJ GORI 2014-2016 navodi se da „značajan broj NVO u Crnoj Gori nema ni sopstvene prostorije niti potrebnu tehničku opremu, a nema ni mogućnosti da plati zakup prostora za održavanje nekog skupa i sl.“ kao i da bi „trebalo bi da se popiše - evidentira prostor i imovina u državnom vlasništvu koji se ne koristi, i da se definiše transparentan postupak i kriterijumi za korišćenje ovih prostora od strane NVO, radi realizacije programa i projekata od opšteg ili zajedničkog interesa“.

Radionica je organizovana u sklopu projekta JAVNI PROSTORI – PROSTORI GRAĐANA, koji se sprovodi u saradnji Expeditio, Crna Gora; Mikro Art (Ministarstvo prostora), Srbija; Savez udruga Operacija grad, Hrvatska; IPop - Institut za politike prostora, Slovenija.

Realizuje se uz finansijsku podršku: KOOPERATIVA - regionalna platforma za kulturu / Zaklada Kultura nova, a dodatno se finansira kroz projekat StroNGO koji je odobren kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.