17-03-2023

Grad teatar Budva partner East West Centru Sarajevo na projektu „Svijet mogućnosti“

East West Centar Sarajevo najavljuje početak rada na međunarodnoj koprodukciji predstave u sklopu projekta „Svijet mogućnosti“ zajedno sa regionalnim partnerima: JU „Grad teatar“ Budva, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Plesni centar „Tala“ Zagreb, u sklopu EU programa „Kreativna Evropa“.

Grad teatar Budva partner East West Centru Sarajevo na projektu „Svijet mogućnosti“ | Radio Televizija Budva

Foto: N.N.

“Svijet mogućnosti” će kroz dvosmjernu razmjenu, uključiti umjetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju i njihove porodice. Ovaj projekat takođe obuhvata i online platformu enabledtheatre.com.

Cilj projekta je da publici, kroz umjetnički izraz, približimo svijet osoba sa poteškoćama u razvoju i učinimo ih vidljivijim i zastupljenijim u današnjem vremenu.

„Cilj naše predstave je podizanje društvene svijesti o značaju i zaštiti osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. Jedno društvo je jako onoliko koliko su snažni i zaštićeni najranjiviji među nama. Potrebno je mnogo veće razumijevanje osoba s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. U predstavi će igrati profesionalni glumci, a gotovo cijelu godinu prije premijere predstave, održavaćemo radionice u Budvi, Sarajevu i Novom Sadu sa osobama sa poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama i ekspertima. „Svijet mogućnosti“ nije socijalni projekat, to je umjetnička predstava, pozorište. Bitno je da se u pozorištu govori o ovoj temi. Predstava će nakon premijere imati regionalnu turneju,“ kaže Haris Pašović, reditelj predstave i direktor East West Centra Sarajevo.(Nezavisne novine)