03-11-2020

Grad teatar: Dvije nagrade za predstavu "Upotreba čoveka" u Šapcu

Predstava "Upotreba čoveka", po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, regionalna koprodukcija festivala "Grad teatar" sa "Novim tvrđava teatarom", pozorištem "Ujvideki Szinhaz" iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva, nastavlja uspješan pozorišni život na scenama regiona.


"Upotreba čoveka" na sceni između crkava

(Foto: Grad Teatar)

Na 5. festivalu "Šabačko proleće" u organizaciji Šabačkog pozorišta, koji je zbog svima poznatih okolnosti održan u oktobru mjesecu, nagradu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Emini Erol za ulogu Vere Kroner u predstavi "Upotreba čoveka", saopšteno je iz JU "Grad Teatar" Budva.

"Emina Elor je zaokružila tragičnu sudbinu osobe koja je prošla pun krug od filistarske atmosfere Novog Sada pred rat, preko pakla Aušvica do oslobođenja koje ne razlikuje od logora, pritom koristeći jednostavna sredstva, plasirajući emociju bez patosa i uspevajući da na sceni prikaže sve trzaje unesrećenog tela, ali i još više damare duše koja je osuđena na prokletstvo", navodi se, pored ostalog, u obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, Olivera Milošević, novinarka i urednica Kulturnog dnevnika, i Jelena Stokuća, kostimografkinja.


Emina Elor, Foto: Grad teatar

Posebno priznanje ansamblu i koproducentskim kućama je i to što je predstavi "Upotreba čoveka" na istom festivalu dodijeljena i Nagrada publike.


Nagrada publike, Foto: Facebook/Šabačko pozorište

Predstava "Upotreba čoveka" je i u selekciji ovogodišnjeg renomiranog Međunarodnog regionalnog festivala savremenog pozorišta "Dezire", koji će se, po sadašnjim planovima, održati u Subotici u periodu od 22. do 30. novembra.

"Podsjetićemo da je predstava "Upotreba čoveka" imala svoja uspješna premijerna izvođena na scenama koproducenta, a da je naša publika predstavu pratila tokom tri večeri na XXXIV festivalu "Grad teatar" ", stoji u saopštenju.