22-07-2022

Grad teatar: Ilija Đurović večeras na Trgu pjesnika

Književni program 36. festivala „Grad teatra“ nastavlja se gostovanjem crnogorskog pisca Ilije Đurovića koji će na Trgu pjesnika večeras u 21h predstaviti svoj roman „Sampas“.

Grad teatar: Ilija Đurović večeras na Trgu pjesnika | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Ilija Đurović rođen je u Podgorici 1990. godine, a od 2013. živi i radi u Berlinu. Piše poeziju, prozu, drame i filmska scenarija.

Objavio je zbirke priča: „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima“ (Žuta kornjača, 2014) i „Crne ribe“ (Žuta kornjača, 2016). Objavio je i zbirku pezije „Brid“ (Treći trg, 2018.), koja je ponijela nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ 2018.


Foto: Pres-služba „Grad teatra“

Njegov prvi roman „Sampas“ (Treći trg, 2021.) ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu.


Foto: Pres-služba „Grad teatra“

" „Sampas“ je poema puta. „Sampas“ je roman. „Sampas“ je muzika. Od prve do poslednje stranice ove knjige, od Ade Bojane, preko Bokokotorskog zaliva pa do Podgorice, Ilija Đurović rafiniranim književnim stilom pred nas postavlja slike i situacije celog jednog života, života kao traganja za boljim, života kao kolopleta milih i nemilih okolnosti i događaja – onoga što bi se zaista moglo nazvati: život, literatura. Savremeni crnogorski, odnosno rasparčano-jugoslovenski, odnosno balkanski kontekst – milje je kroz koji likovi ove knjige traže svoj: sampas. Ili spas? Ilija Đurović vešto sastavlja književni pazl od kojeg nas katkad podilaze srsi, a katkad milina. Besprekoran stil kojim je ovaj roman napisan čini da ne poželimo da je kraj. Ali kraj čega? Kraj puta? Kraj traganja? „Sampas“ nam ne dopušta da stavimo tačku. „Sampas“ je knjiga o ljubavi prema životu, uprkos svemu”, riječi su Bojana Krivokapića, zvaničnog recenzenta ovoga izdanja.

Moderator večeri biće Brano Mandić, pisac, novinar i vizuelni umjetnik, jedan od najčitanijih autora u Crnoj Gori.