02-08-2022

Grad teatar: Koncert „Mediterranean Guitars“ večeras na sceni između crkava

Večeras se na sceni između crkava, u Starom gradu, sa početkom u 21 čas, nastavlja ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ koncertom pod nazivom Mediterranean Guitars.


Foto: duogitara.com

Koncert će održati međunarodno poznati crnogorski gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević, a pratiće ih: Vili Ferdinandi (violina), Milena Vuković (violina), Boris Nikčević (flauta), Nevila Klakor (violina), Bobana Tešić (violina), Jelena Perović (viola), Ilijana Blagojević Zvicer (viola), Mladen Popović (violončelo), Slaven Turusković (kontrabas) i Miloš Knežević (perkusije). Dvije numere će pratiti i Fernanda Florentino Fernandez Jankov, balerina.

Darko Nikčević rođen je u Nikšiću 1971. godine. Kompozitor je, Flamenko gitarist i magistar audio tehnologije. Radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije i predavač na predmetu Muzička tehnologija. Autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Flamenco” (1994.) u izdanju Muzičke produkcije Radio Televizije Crne Gore. Učestvovao je na velikom broju muzičkih emisija, koncerata i spotova mnogih radio i TV stanica u Crnoj Gori, Srbiji (Studio B), Hrvatskoj (HRT), Sloveniji (TV Slovenije i TV3) i Španiji (RNE - Radio Nacional de España). Član je Udruženja kompozitora Crne Gore.

Srđan Bulatović rođen je u Podgorici 1972. godine. Doktor je izvođačkih umjetnosti u oblasti klasične gitare. Počeo je svirati gitaru sa osam godina u klasi nastavnika Miodraga Ćupića, kod koga završava nižu muzičku školu, i koji ga usmjerava na profesionalno bavljenje gitarom. Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori. Pored aktivnog bavljenja koncertnom djelatnošću kao solista, zajedno sa flamenko gitaristom Darkom Nikčevićem osniva duo gitara 1991. godine. Preko ovog dueta upoznaće muziku i drugih žanrova kao sto su flamenco, filmska, etno i džez muzika, koji ce u korelaciji sa klasičnom imati snažan uticaj na njegovo dalje bavljenje muzikom. Kao solista, objavio je CD-e "Gitara", koji je ujedno i prvi CD klasicne muzike snimljen i izdat u Crnoj Gori (1998.), i "Live in Belgrade" (2010.). Jedan je od osnivača i predavača na "Bar guitar festu", i umjetnički direktor "GitarArt Summer Festivala" u Herceg Novom.

Zajedno su objavili devet albuma: “Duo” (2001.), “Nostalgija” (2005.), “Dodir Crne Gore” (2011.), “Sinergija” (2012.), “Ritmico” (Radio-televizija Crne Gore, 2015.), “The Best of Montenegro” (2016), “Balkan, Mediterranean, Orient” (PGP RTS, 2017), ”The Sea” (Naxos Records, 2018) i “Peninsula“ (Naxos Records, 2020).

Kako je navedeno na njihovom sajtu “Njihov jedinstveni spoj balkanskih nepravilnih ritmova i mnogih drugih međunarodnih uticaja dočarava ljepotu mediteranskog i orijentalnog misticizma. Već 30 godina nastupaju za domaću i međunarodnu publiku (u SAD-u, Rusiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Poljskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belgiji, Nizozemskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Makedoniji, Azerbejdžanu, Albaniji), predstavljajući vlastite kompozicije koje se ‘govore jezicima’ klasične i flamenko gitare. Njihova djela različita su u pogledu karaktera, stila, tehnike, ritma i tempa, a dijele zajedničku nit crnogorske tradicionalne muzike, filmske muzike, World muzike i popularne suvremene muzike”.

Nikčeviću i Bulatoviću je Crna Gora odala najprestižnije državno priznanje, Trinaestojulsku nagradu.

Tokom večeri ćemo biti u prilici da čujemo autorske kompozicije, od kojih su Inner Beauty, Mind Circle i Preludio Rasgueado sa njihovog najnovijeg albuma “Feel the Moment”, izdatog 29. aprila za NAXOS RECORDS.