06-08-2023

Grad teatar: Pisac Balša Brković sjutra gost Trga pjesnika

Književni program 37. Festivala “Grad teatar” biće nastavljen sjutra sa početkom u 21 sat kada će na Trgu pjesnika u budvanskom Starom gradu svoj novi roman Aurora predstaviti pisac Balša Brković.


Foto: Grad teatar

Balša Brković je rođen 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je knjige poezije, Konji jedu breskve, Filip boje srebra, Rt Svete Marije, Contrapposto, Dvojenje i Crno igralište; knjigu priča Berlinski krug i romane, Privatna galerija, Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos.

Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su u Češkoj, Sloveniji i Albaniji. Privatna galerija je u Monitorovoj anketi proglašena kulturnim dogaðajem godine u Crnoj Gori 2002. godine. Za ovaj roman Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanðelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003. Isti roman bio je nominovan u najuži izbor za prestižnu tuzlansku nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na ex-yu prostoru u 2002. godini. U anketi beogradskog "Blica", Privatna galerija je uvrštena na listu deset najboljih postmodernističkih romana u Srbiji i Crnoj Gori.

Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma. Početkom devedesetih godina pripadao je grupi crnogorskih intelektualaca koji su se usprotivili ratu i izolacionističkoj politici crnogorskih vlasti. Danas je urednik rubrike za kulturu i zamjenik glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista "Vijesti". Po ubjeđenju je anarhista.

Aleksandar Bečanović, recezent knjige, ističe da: „Novi roman Balše Brkovića ‘Aurora’, po mnogo čemu, predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture. Motivi, teme, detalji, koji su u Brkovićevim prethodnim romanima, Privatna galerija, Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos, već doživjeli izuzetan stepen kreativne realizacije, ovdje su dodatno stilizovani i obogaćeni, zbog čega Aurora može da funkcioniše, čak i u nekom naknadnom ostrvu, kao tačka u kojoj se briljantno sustiču glavne autorske preokupacije, dok je prepoznatljiva piščeva narativna pozicija-koja majstorski spaja "lakoću" pripovijedanja i ozbiljnost izvučenih poenti-još zrelija i preciznija. Kao i prethodna tri romana, i Aurora je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija. No, za razliku od Privatne galerije i Paranoje u Podgorici koji su smješteni u savremenu Podgoricu, Aurora gleda unazad u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka: taj se grad otkriva u Brkovićevom romanu na neočekivan, drugačiji način.“

Moderator večeri je Božena Jelušić, profesorica, pisac, kolumnistkinja.