02-07-2014

Grad teatar: Pjesnikinja Tanja Bakić

U utorak, 02. jula, nastavlja se književni program 28. festivala „Grad teatar“ nastupom crnogorske pjesnikinje Tanje Bakić.

Grad teatar: Pjesnikinja Tanja Bakić | Radio Televizija Budva

Tanja Bakić je rođena 1981. Diplomirala je i magistrirala na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Piše poeziju i eseje, i prevodi sa engleskog jezika. Njena interesovanja obuhvataju englesku mističnu poeziju, kao i muziku dekade 1960-ih. Kao autor, prevodilac i priređivač, potpisuje ukupno sedamnaest knjiga (od čega pet knjiga poezije).

Njen esej Kavafijeva Itaka objavljen je u Atini u sklopu obilježavanja 150 godina od rođenja ovog pjesnika. Svoju poeziju (kroz antologije i časopise do sada prevođenu na japanski, kineski, španski, francuski, engleski, ruski, bugarski, albanski i makedonski jezik) čitala je na većim evropskim književnim festivalima. Pjesničke fotografije Bakićeve dio su kolektivne izložbe ’Mjesto poezije danas?’, održane u prostorijama berlinske Akademije umjetnosti u junu 2013. (po jedan izabrani pjesnik iz svake od 47 zemalja članica Savjeta Evrope), a potom i na Frankfurtskom sajmu knjiga. Internacionalni žiri sastavljen od istoričara umjetnosti sa sjedištem u Ankoni ju je izabrao da sa svojim književnim projektom Učenici kao nastavnici: Novi nastavni plan i program nastupi na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (jun i jul 2013. godine). Uvrštena je u ’Koret na asfaltu: prvu antologiju savremene crnogorske ženske poezije’ (Zagreb, 2013).Bila je pokretač crnogorske manifestacije Kuća poezije, i član Savjeta Podgoričkog sajma knjiga. Član je Savjeta Ratkovićevih večeri poezije. Zbirke poezije: Treptaj (Bijelo Polje, 1996); Bolesna ruža (Podgorica, 2009); Trava (Beograd, e-knjiga, 2009); Svilene cipelice (Podgorica, 2011); Lover-crossed Star (izbor iz poezije na engleskom, Podgorica, 2012); Sjeme i druge pjesme (The Seed and Other Poems, dvojezično izdanje, Podgorica, 2013)-makedonsko izdanje: Seme i drugi pesni (Skopje: PNV publikacii, 2014). Knjige o muzici: Madonna robinja ili kraljica (Podgorica i Beograd, 2008); Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Podgorica, 2013).

Razgovor na Trgu vodi dr Svetlana Kalezić-Radonjić.