10-08-2022

Grad teatar: Sjutra nastup pijanistkinje Vladane Perović i predstava „Zaljubljeni Šekspir“

U okviru 36. festivala „Grad teatar“ sjutra u 21 sat u crkvi Santa Marija biće održan koncert pijanistkinje Vladane Perović, a u istom terminu na sceni iza OŠ „Stefan M. Ljubiša“ na programu je predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Zaljubljeni Šekspir“ u režiji Ane Tomović.


Foto: Grad teatar

Vladana Perović rođena je 1995. godine u Podgorici u porodici muzičara, pa je već sa pet godina počela da svira klavir. Završila je nižu i srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi prof. Irme Marković. Studirala je na prestižnom Konzervatorijumu „Santa Cecilia” u Rimu u klasi prof. Rikarda Marinija, gdje je završila osnovne i magistarske studije sa najvišim ocjenama. Trenutno je na magistarskim studijama kamerne muzike na istom Konzervatorijumu u klasi prof. Roberta Galeta i na specijalističkim studijama za izvođaštvo na Univerzitetu za muziku u Breši (Italija) u klasi prof. Andreasa Froliha.


Foto: Grad teatar

Uporedo sa studijama na Konzervatorijumu usavršavala se na Internacionalnim akademijama u Rimu kod prof. Danijela Rivere i Konstantina Boginoa, čija je izuzetna ruska pijanistička škola imala veliki uticaj na njen razvoj. Godine 2018/2019. bila je polaznik Internacionalne akademije u Splitu kod prof. Rubena Dalibaltajana. Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Imala je veliki broj solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu. Učesnik je i velikog broja festivala u Crnoj Gori. Učestvovala je na velikom broju seminara i radila sa priznatim pijanistima i pedagozima.

Vladana Perović će na koncertu izvesti djela Baha, Galupija i Lista.

Režiju predstave „Zaljubljeni Šekspir“ Beogradskog dramskog pozorišta potpisuje Ana Tomović, a predstava je rađena po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u adaptaciji Li Hola.


Foto: Grad teatar

Periša Perišić, dramaturg predstave o istoj kaže:

“U 'Zaljubljenom Šekspiru' Stopard priznaje – iako ironično – Šekspirov nov dom na kinematografskom tržištu, tako što je elizabetanski svet pretočio u holivudski, filmski, drveni studio gde potražnja za blokbasterom rađa konvencionalno pisanje, 'ljubav i komad sa psom'… Ali, iako je Šekspir, prerušen u filmskog stvaraoca, ušetao u dvadeset prvi vek preporođen kao savremenik, to ne znači da treba samo da slavimo njegov kultni status već i da zavirimo iza onog što se nazire ispod svih tih naslaga, zastora, interpretativnih velova kojima je zaodenut, uprkos holivudskim (licencnim) miderima kojima je stegnut, naročito ako ga posle skoro četvrtine veka, obrnutim procesom, iz galimatijasa filmskih i drugih obrada (od verodostojnih, preko slobodnih, do radikalno drugačijih) vraćamo izvornom mediju i prvoj ljubavi – pozorištu”.

Ana Tomović rođena je 1979. godine u Beogradu. Završila je Filološku gimnaziju u Beogradu, a zatim je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Njene predstave su učestvovale na značajnim međunarodnim i regionalnim festivalima: BITEF, MESS, „Nova evropska drama“ u Visbadenu, ”Forum mladih evropskih reditelja” u pozorištu ”La Mama” u Njujorku, Sterijino pozorje, ”Borštnikovo srečanje” u Mariboru, Joakimfest, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, „Desire“ festival u Subotici, ”TESZT” festival Temišvar, “Grad teatar”, Budva…

Pored Ane Tomović koja potpisuje režiju, autorski tim čine Marija Stojanović, prevodilac, Periša Perišić, dramaturg, Aleksandar Denić, scenograf i Momirka Bailović, kostimograf.

U predstavi igraju: Luka Grbić, Stojan Đorđević, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Nenad Gvozdenović, Marko Todorović, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov.