29-07-2022

Grad teatar: Stefan Milenković, Bojan Suđić i festivalski orkestar Virtuozi sjutra na sceni između crkava

U subotu, 30. jula, na sceni između crkava u Starom gradu, sa početkom u 21 č, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ nastupom Stefana Milenkovića, Bojana Suđića i festivalskog orkestra Virtuozi.


Foto: Grad teatar

Srpski umjetnik vijeka, Najhumanija ličnost godine i Ličnost-brend godine, violinista Stefan Milenković, uživa plodnu karijeru kao međunarodno priznati solista i recitalista, sa izvanrednom produktivnom dugovječnošću, profesionalnošću i kreativnošću. Milenković je karijeru započeo još kao dječak. Nastupio je za Ronalda Regana, predsjednika SAD-a, na Božićnom koncertu u Vašingtonu sa 10 godina. Sledeće godine svirao je za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 je održao svoj hiljaditi koncert u Montereju u Meksiku. Čvrsto posvećen pedagoškom radu, Milenković je predavao u saradnji sa Isakom Perlmanom na Džulijardu u Njujorku. Radio je kao redovan profesor violine na Univerzitetu u Ilinoisu u Urbana-Šampejnu. Milenković je i dalje najmlađi diplomirani umjetnik Muzičke akademije u Beogradu, magistarske studije završava sa 19 godina, a na pomenutom Džulijardu završio je i program strukovnih studija, pod paskom gospođe Doroti De Lej. Trenutno je umjetnički direktor nove muzičke sale u Novom Sadu i redovni profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Milenković svira violinu “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije. Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko pet stotina izvođača, u izvođenju “Osme simfonije” Gustava Malera, Berliozovog i Verdijevog “Rekvijema”, Orfove “Karmine Burane” i drugih djela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od preko deset hiljada ljudi, sa ciljem da se umjetnička muzika približi širokoj publici. Od pobjede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gdje je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i horova. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina redovni gost dirigent u sezonama Crnogorskog simfonijskog orkestra i OFUNAM-a iz Meksika. Sarađivao je sa najistaknutijim svjetskim umjetnicima.

Festivalski orkestar ,,Virtuozi” čine najvrsniji odabrani instrumentalisti iz Beograda i Novog Sada, profesori univerziteta i lideri nekolicine profesionalnih orkestara, koji plijene umjećem i energijom na sceni. ,,Virtuozi” su sa maestrom Suđićem ovog ljeta već nastupali sa velikim uspjehom pred više hiljada slušalaca na otvaranju ljetnje turističke sezone u Budvi, na otvaranju ,,Rumskog kulturnog leta“ i na Zlatiboru.
Na programu će biti izvedena djela Čajkovskog, Sen-Sansa, Dvoržaka, Paganinija, Griga, Sarasatea i fon Supea.