23-06-2014

Grad teatar: “Uspavanka za Vuka Ničijeg” večeras na sceni između crkava

U ponedjeljak, 23. juna 2014. god, sa početkom u 22 časa, na sceni između crkava odigraće se predstava „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, prošlogodišnja koprodukcija „Grada teatra“ sa Narodnim pozorištem iz Beograda. Predstava je nastala po istoimenom romanu Ksenije Popović, dramatizaciju je uradila Bojana Mijović, a režiju Đurđa Tešić.

Grad teatar: “Uspavanka za Vuka Ničijeg” večeras na sceni između crkava | Radio Televizija Budva

Reditelj ove predstave, Đurđa Tešić, ukazala je na svoje viđenje pomenutog teksta: „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu četvoro ljudi odraslih u domu za nezbrinutu decu. Jedan tragični događaj iz prošlosti obeležio je njihovo odrastanje. Ljubav između dva mlada, čista bića postaće ljubavni trougao zauvek osenčen osećanjem krivice. Postoji li zajedničko osećanje krivice? Može li snaga prijateljstva nadoknaditi gubitke? Možemo li i umemo li da osprostimo greške iz prošlosti?“.

Osnovni problem ove drame, Bojana Mijović, koja je uradila dramatizaciju, vidjela je u razrješenju pitanja krivice: „Bili su mladi i puni nade jer su pored sebe samih, samo nju i imali. Jedan događaj promijenio je njihove živote zauvijek. Ostala je krivica. Da li je nametnuta, da li je djeljiva, da li postoji?“

Režiju potpisuje Đurđa Tešić, dramatizaciju je uradila Bojana Mijović, scenografiju Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, muziku Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Viktor Savić, Marija Vicković, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i Pavle Jerinić.

Ksenija Popović je autorka romana "Dječak iz vode" i "Uspavanka za Vuka Ničijeg". Rođena je u Podgorici; odrasla je u Italiji i SAD. Sa Milanskog katoličkog univerziteta odnijela je dvije diplome: profesora engleskog jezika i književnosti i španskog jezika i književnosti. Prve tekstove objavila je početkom devedesteih kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda. Roman „Dječak iz vode“ napisala je sa osamnaest godina, ali ga je objavila tek 2004. godine u ko-ediciji beogradske Narodne knjige i podgoričkih Vijesti. Drugo izdanje objavila je iste godine izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice. Dječak iz vode je osvojio nagradu “Isidorinim stazama” za najbolji ženski roman, a 2004. godine bio je najprodavaniji roman u Crnoj Gori. Crnogorska rediteljka Marija Perović snimila je film “Gledaj me” po motivima iz romana. Ksenija Popović je bila dio uređivačkog tima Nove knjige koji je objavio monografiju “Crna Gora - Zemlja legendi” 2007. godine. 2007. godine objavila je Gramatiku italijanskog jezika. Autor je bloga "Nedovršena rečenica". 2012. godine objavila je roman "Uspavanka za Vuka Ničijeg", koji je, kao predložak, poslužio za istoimenu dramu Bojane Mijović, premijerno izvedenu na 27. festivalu „Grad teatar“ 2013. godine.

Đurđa Tešić je diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Režirala predstave: “Crta” Damir Vijuk (Bitef teatar, 2000), “Kazanova” Dejvid Greg (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 2002), “Crno Mleko” Vasilij Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu, 2003), “Everyman/Svako” Goran Stefanovski (Atelje 212, 2004), “ Razneseni”, Sara Kejn (Beogradsko dramsko pozorište, 2005), “Momo”. Mihael Ende (Malo pozorište Duško Radović, 2005), “Dom Bernarde Albe”, F.G. Lorka (Narodno pozorište Republike Srpske, 2005), “Čekajuci Godoa”, S. Beket (Atelje 212, 2006), “Gospođica Julija”, A.Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, 2007), “Tri sestre”, A. P. Čehov (Narodno pozorište Republike Srpske, 2008), “Mleko”, V. Kacikonuris (Beogradsko dramsko pozorište, 2008), “Bazen (bez vode)”, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu, 2009), “Gospodar muva”, Tatjana Ilić, po romanu V. Golding (Pozoriste Boško Buha, 2009), “Ženidba i udadba”, J. S. Popović (Narodno pozorište Republike Srpske, 2010), “Novećento-Boka hotel”, S. Koprivica (Centar za kulturu Tivat, 2010), “Državni službenici”, R. Harvud (Narodno pozorište u Beogradu, 2010), “Sve o mojoj majci”, S. Adamson (Beogradsko dramsko pozorište, 2011), “Čudne ljubavi“, Maja Pelević (Malo pozorište Duško Radović, 2011), „Tajna Grete Garbo“, Miro Gavran ( Pozorište i opera Madlenijanum, 2012), “Ogvožđena”, Gorana Balančević, (Narodno Pozorište 2013). Za predstavu ”Gospodar Muva” 2010.godine dobila je Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije na međunarodnom Tiba festivalu.

Bojana Mijović rođena je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Dobitnik je godišnje nagrade univerziteta Crne Gore 2011. godine. Izvedeni komadi: Pink Panter opet napada (2010, Gradsko pozorište - Podgorica), Lasice (2011, Crnogorsko narodno pozorište - Podgorica), Cvrčak i mravi (2012 - Pozorište mladih - Novi Sad). Dramski tekst Lasice uvršten je u katalog Evropske teatarske konvencije za 2012. godinu. Saradnik je na predmetu Dramaturgija u okviru studijskog programa Dramaturgija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Predstava je na repertoaru “Grada teatra” i u utorak, 24. juna.