26-07-2021

Grad teatar: Večeras predstava o braći Zanović

Večeras na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava "Znaš ti tko sam ja", po tekstu i u režiji Ivana Penovića. Predstava je produkcija Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba,a zasnovana je na likovima po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestog vijeka.


Foto: Grad teatar

Ivan Penović (1992.), diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već sa prvim tekstovima, izvedenim tokom studija privukao je veliku pažnju kritike i publike. Pored pisanja, bavi se i režijom, a često i glumi u svojim predstavama. U poslednje dvije godine u zagrebačkom ITD-u izvođene su njegove predstave "Prijeđanje vublike 148", u okviru evropskog projekta Performing Europe 2020. i predstava "Katalonac". Penovićevo pozorište kombinuje savremeni stand-up i sumnju u mogućnost komunikacije, brišući granice između glumaca i publike, sa velikom dozom duhovitosti i mladalačke energije. Postavka autorske predstave "Znaš ti tko sam" prva je njegova saradnja sa zagrebačkim HNK.

Reditelj Ivan Penović, o predstavi kaže:

"Ova predstava je zasnovana na likovima po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestog vijeka. Glumačke improvizacije stvoriće tekst performansa, koristeći istorijske zapise (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Ivanovič Barsukov) i novije romantizovane biografije pomenutih istorijskih ličnosti (Milo Dor, Robert Bacalja). Zaplet će se od istorijskih činjenica i istorijskih ličnosti sa sudova 18. vijeka pretvoriti u apsurdni i izmišljeni materijal, pa će se pored navedenog, kao polazište koristiti poznati ‘Kralj Ubu’ Alfreda Žarija. Predstava će se fokusirati upravo na istorijske odnose, izvrtanje činjenica, stvaranje nelinearnog toka, variranje stila između stand-up-a, prezentacije seminara i drame".

Režiju je uradio Ivan Penović, scenografiju Filip Triplat, dok su muziku komponovali Karlo Mrkša i Filip Triplat. U predstavi igraju: Livio Badurina, Bernard Tomić, Silvio Vovk, Lana Barić i Nina Violić.

Iz Grada teatra zamolili su publiku da se striktno pridržava epidemioloških mjera tokom izvođenja programa podvlačeći da su nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija na ulazu obavezni.