04-07-2018

Građani da čuvaju zelene površine

Zelenilo u gradu i njegovoj okolini ima mnogostruki značaj. Zelene površine grada pozitivno utiču na okolinu djelovanjem na mikroklimat,tako što smanjuju visoke temperature vazduha, povećavaju stepen vlažnosti, regulišu jačinu vjetra, prečišćavaju vazduh, smanjuju i ublažavaju jačinu gradskog šuma.

Građani da čuvaju zelene površine | Radio Televizija Budva

Lijepo uređene zelene površine svakako je lijepo vidjeti u svakom gradu gradu, u našem za to je zaslužena radna jedinica Zelenilo. O aktivnostima ove jedinice kazala nam je rukovodilac Službe Maja Vojnić.

"Rad tokom ljeta i visokih temperatura je zahtjevniji i radno vrijeme prilagođavamo visokim temperaturama ne samo zbog zaposlenih već i zbog potreba zelenila. Svi poslovi se obavljaju u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Najviše smo fokusirani na zalivanje zelenih površina, čišćenje, košenje i okopljavanje cvjetnjaka", istakla je Vojnić.

Što se tiče izgleda i odnosa građana i turista prema zelenim površinama Vojnić je dodala:

"Ljudi su generalno promijenili stav prema zelenim površinama, svi se daleko više trude da očuvaju naše grad a istakla bih da mobilijar tj. klupe najviše stradaju".