16-11-2015

Građanima stiglo 230.000 pošiljki

Građanima Crne Gore je u prvih deset mjeseci ove godine dostavljeno oko 230.000 pošiljki, čija je sadržina roba kupljena putem interneta, saopšteno je iz crnogorske Pošte.

Građanima stiglo 230.000 pošiljki | Radio Televizija Budva

PR Pošte, Vesna Goljević-Novović kazala je da pošiljke e-trgovine u Crnu Goru stižu, u najvećem broju slučajeva, iz Kine, Velike Britanije, Hong Konga i Singapura.

“Broj pošiljka e-trgovine je u porastu. Pošta Crne Gore je 2013. godine uručila oko 91 hiljadu paketa robe kupljene na internetu. Prošle godine je građanima Crne Gore dostavljeno 238 hiljada ovih pošiljaka”, rekla je Goljević-Novović Pobjedi.

Ona je dodala da je sasvim sigurno da će na kraju ove godine imati i veću cifru, posebno s obzirom na činjenicu da su dva posljednja mjeseca u godini najpopularnije vrijeme za internet trgovinu.

Pobjeda piše da je do podataka koliko građani potroše novca na e-trgovinu teško doći, jer se plaćanja obavljaju direktno na relaciji kupac-trgovac. Kurirske službe, pošte i svi oni koji se bave e-trgovinom saglasni su da će kupovina putem internet stalno biti u porastu, a da njen rast nije i sada veliki je činjenica da ambijent u kojem posluju pošte i e-trgovine jugoistočne Evrope još, u dobrom dijelu, karakteriše skeptičan odnos prema savremenim načinima plaćanja i korišćenju platnih kartica za trgovinu na internetu.

U jednoj kurirskoj službi, koja se intenzivno bavi internet trgovinom, a koji nijesu željeli da im se pominje ime, kažu da se svijest građana o on-line kupovini definitivno mijenja.

“Prigovora je sve manje, ali je veoma bitno provjeriti pouzdanost sajta sa kojeg se poručuje, pogledati komentare i ranija iskustva”, rekli su u toj kurirskoj službi i dodali da se najviše pritužbi građana odnosilo na vrijeme dostave i procedure.

Goljević-Novović kazala je da vrijeme čekanja isporuke zavisi od zemlje porijekla i vrste poštanske usluge koju je korisnik izabrao.

“Prema našem iskustvu, vrijeme dostave paketa iz Kine, od narudžbe do uručenja, je deset do 15 dana. Pošta je, u ovom segmentu, posebno unaprijedila dostavu, pa se pošiljke e-trgovine dostavljaju sjutradan u odnosu na dan kada su prispjele u Poštu Crne Gore iz međunarodnog saobraćaja. Izuzetak su situacije kada u našu Poštu istovremeno pristignu hiljade paketa, ali i tada ulažemo napore da pošiljka bude na adresi primaoca u roku od dva dana”, precizirala je Goljević-Novović.

Ona je podsjetila da je Pošta implementirala servis SMS obavještenja, pa primaoci, koje Poštin dostavljač prilikom dostave nije pronašao na adresi, SMS-om budu obaviješteni gdje i kada mogu preuzeti svoj paket.

U Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) kazali su da nema mnogo prigovora građana na elektronsku trgovinu.

“Što se tiče žalbi na kupovinu preko interneta, možemo reći da nam se potrošači rijetko obraćaju kada je ova oblast u pitanju, jer u posljednjih godinu dana, gotovo da nijesmo imali žalbe ovakve vrste. Ranije žalbe potrošača na ove usluge najčešće su se odnosile na visinu poštarine pojedinih kurirskih službi, kao što su DHL i FEDEX, prilikom preuzimanja robe, kao i na rok isporuke proizvoda”, kazali su iz CEZAP-a.