09-06-2023

Građanska akcija pozvala Delegaciju EU, ODIHR i OEBS da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora

Građanska akcija pozvala je Delegaciju Evropske unije (EU), ODIHR i OEBS da rezultate parlamentarnih izbora ne priznaju jer, kako su kazali, nijesu izraz istinske volje birača koji ne mogu slobodno da izaberu svoje predstavnike u Parlamentu.

Građanska akcija pozvala Delegaciju EU, ODIHR i OEBS da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora | Radio Televizija Budva

Foto: PR Centar

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, je na pres konferenciji, kazao da birači ne mogu slobodno da biraju svoje predstavnike, već biraju izborne liste.

Prema njegovim riječima, kada biraju izbornu listu, birač svoj glas daje svim kandidatima na toj listi, a onda partija određuje ko će dobiti mandat.

“Ukoliko Evropska unija i predstavnici Delegacije iz EU u Crnoj Gori, OEBS-a i ODIHR-a, ipak priznaju izbore, kao što su to radili posljednih 30 godina, oni pokazuju da žele da Crnu Goru drže u jednoj kolonijalnoj poziciji, gdje tako izabrani poslanici u Skupštini ne mogu da usvoje ni najjednostavniji zakon, a da se ne obrate EU i Venecijanskoj komisiji za mišljenje”, rekao je Vujičić.

On je kazao da ukoliko predstavnici EU budu priznali ove izbore, oni ustvari kroz korupciju u kojoj i učestvuju, žele da dobiju provjerenje poslanika koji će ispuniti svaku njihovu želju.

“Ja ću da navedem tri njihove želje koje su ispunjene, a koje su na štetu većinskog stanovništva Crne Gore. Prva je ulazak Crne Gore u NATO suprotno volji građana, druga je priznavanje Kosova takođe protiv volje građana i treća je uvođenje sankcija Rusiji”, naveo je Vujičić.

On je pozvao Delegaciju EU u Crnoj Gori da daju preporuku da birač ima pravo da bira predstavnike u parlamentu.

Predstavnik partije penzionera, invalida i restitucije, Momir Joksimović, je podsjetio na član 1 i 2 Ustava Crne Gore.

“Najvažnije je član 2 stav 1 Ustava Crne Gore u kojem se navodi da je nosilac suverenosti građanin. Sa ovim se godinama borima, jer pojedinci ne mogu da i daljeshvate da je građanin jedini suvereni nosilac vlasti”, kazao je Joksimović.

On je upitao zašto u posljednih 30 godina lideri partija “kradu našu ustavno zagarantovano biračko pravo i nedozvoljavaju da biramo poslanike u parlamentu”.

“Zbog toga nam se događa i kriminal i korupcija i lopovluk i neprofesionalnost institucija. Bez slobodnoh izbora, jednakog biračkog prava, nema odgovorne vlasti, institucije i drugih državnih organa, nema vladavine prava i socijalne pravde”, poručio je Joksimović.

On je pozvao da se počne sa izmjenama izbornih zakona i da se obrati pažnja na birački spsiak, jer, kako je dodao, nije logično da Crna Gore može da ima 543 hiljada birača.

On je, u ime svoje partije, čestitao predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću na toj funkciji i pozvao građane da na parlamentarnim izborima svoj glas daju Pokretu Evrop sad.

“Podsjetiću na izjavu Miltovića u kojoj je naveo da će boriti za jednako biračko pravo svih građana Crne Gore. Ovo je dokaz poštovanja Ustava i zakona ove države”, rekao je Joksimović.