31-08-2023

Građevinska dozvola stopirala gradnju bulevara

Radovi na bulevaru Tivat-Jaz, zaustavljeni su nepunih 20 dana nakon zvaničnog otvaranja, jer resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nije investitoru tog projekta, Upravi za saobraćaj, izdalo građevinsku dozvolu.

Građevinska dozvola stopirala gradnju bulevara | Radio Televizija Budva

Foto: Bokanews

Vijestima je to nezvanično potvrđeno iz dobro upućenih krugova bliskih vrhu Uprave za saobraćaj i lokalne uprave Tivta, koja je učinila sve da olakša početak radova makar na dijelu trase od aerodroma ka kotorskoj raskrsnici, gdje je već ranije završena eksproprijacija nepokrentnosti neophodnih da se na njima sagrade još dvije saobraćajne trake.

Vijestima je i zvanično potvrđeno iz Uprave za saobraćaj da resorno ministarstvo nije izdalo građevinsku dozvolu.

“Kompanija Bemax koja je glavni podizvođač kineskom konzorcijumu Shangdong, koji je zvanični izvođač radova, završila je krčenje trase na relaciji kotorska raskrsnica - Aerodrom Tivat, odnosno sve pripremne radove koje je bilo moguće izvesti bez dobijanja formalne građevinske dozvole. Oni su to završili čak i prije očekivanog roka, pa sada jednostavno tamo više nemaju šta da rade dok Ministarstvo konačno ne izda građevinsku dozvolu. Ministarstvo, međutim, to još nije učinilo iz razloga svoje unutrašnje neefikasnosti i sporosti”, kazao je izvor Vijesti.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizima, Ana Novaković Đurović, prisustvovala je 11. avgusta ceremoniji na kojoj je svečano obilježen početak radova na bulevaru Tivat-Jaz, zajedno s premijerom Dritanom Abazovićem, ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem, ambasadorom Kine u Crnoj Gori Fan Kunom, generalnim direktorom kompanije Šandong Cai Kunom, te predstavnicima Uprave za saobraćaj, Monteputa, Regionalnog vodovoda i čelnicima opština Tivat i Kotor.

Na pitanje novinara kako se u taj posao krenulo a da nije završena ekspropijacija na većem dijelu trase budućeg bulevara kroz Grbalj, odnosno bez formalno izdate građevinske dozvole, Abazović je tada kazao da je “Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze”.

“Eksproprijacija za neke djelove će se završiti paralelno i moramo da radimo brzo. Radi se o samo 16 kilometara i mislim da radovi mogu biti završeni za dvije godine”, kazao je Abazović i dodao da je nekim projektima potrebno dati prioritet.

Međutim, manje od 20-ak dana kasnije, radovi su već stali, jer Ministarstvo nije završilo svoj dio posla i nakon dozvole za izvođenje pripremnih radova, Upravi za saobraćaj još nije izdalo dozvolu za izvođenje građevinskih radova.

Dionica Jadranske magistrale između Tivta i Budve je najfrekventnija i najopterećenija drumska saobraćajnica u Crnoj Gori, kojom u sezoni dnevno prođe i više od 30 hiljada vozila, pa se na njoj stalno stvaraju zastoji i kilometarske kolone.

Umjesto da gradi zaobilaznice oko Tivta i Budve i na taj način riješi problem kojeg u najvećoj mjeri stvara tranzitni saobraćaj, Vlada se opredijelila da Jadransku magistralu između Tivta i Jaza pretvori u bulevar sa četiri trake, nadajući se da će tako eliminisati ljetnji saobraćajni kolaps na ovom dijelu primorja.