25-06-2018

Grčka zabranila unos hrane i pića na plaže

Svi oni koji godinama idu na ljetovanje tako što na plažu nose frižidere sa hranom, sendviče u torbi, piće ili voće u kesi, u Grčkoj to više neće moći da rade.

Grčka zabranila unos hrane i pića na plaže | Radio Televizija Budva

Mnoge srpske turiste u grčkim ljetovalištima sačekaće jasna obilježja o zabrani donošenja hrane na plažu, piše Srbija danas.

Ova upozorenja se već nalaze istaknuta na pojedinim plažama. Tako su se na popularnoj Sitoniji pojavile table na kojima se nalazi i natpis na ćirilici.

Nespretno prevedeno sa engleskog piše – “Ne hrane ili piće dozvoljen u ovoj oblasti”, a na znaku su precrtani hrana i piće.

Navodi se da ovo nije usamnjem slučaj, već postoji više plaža na kojima je zabranjeno unositi piće i hranu, tako da će turisti svoj novac morati i na to dodatno da troše.

“Kafe-barovi čije plaže obično svojim gostima nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvić, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara. Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za djecu i vode. Tako, kada četvoročlana porodica plati 10 eura za dva seta ležaljki na popularnim plažama, mora da računa i na dodatnih 30 eura koja odlaze na hranu i vodu”, kažu u jednoj turističkoj agenciji, prenosi portal bankar.me.

U barovima na plažama obrok košta od 7 do 15 eura, sokovi 1- 2,5 eura, kapućino 2 – 3,5, flašica vode je 50 centi… a pošto je ovo prva ljetnja sezona u kojoj je uvedena zabrana za hranu i piće, ostaje da se vidi hoće li to promijeniti navike turista iz Srbije i da li će izraz „paradajz turisti“ otići u prošlost, bar kada je ova destinacija u pitanju.