11-12-2020

Gregović: U 2019. se radilo transparentno, pošteno, odgovorno i domaćinski

Podnoseći Izvještaj o radu predsjednika Opštine Budva i organa lokalne uprave i službi za 2019. godinu, šef Kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović je podsjetio da se takvi izvještaju podnose do 31. marta tekuće godine za prethodnu, što je urađeno i sa ovim, ali da se zbog poznatih okolnosti našao na dnevnom redu lokalnog parlamenta tek sada.


Foto: Printscreen

“U 2019. godini smo imali budžet od 37,7 miliona eura, kasnije smo,pozitivnim rebalansom, došli do cifre od 41,1 milion eura što predstavlja rekordno povećanje u odnosu na sve godine do sada. Budžet je realizovan u procentu 101,85 %. Kada su dugovanja u pitanju, u 2019. godini smo planirali da vratimo 8,3 miliona EUR, a uspjeli smo vratiti 11,4 miliona eura. Sve ovo pokazuje da je 2019. Godina bila rekordna i po budžetskoj ostvarenosti i po količini vraćanja dugova”, naveo je Jovanović.

On je naglasio da se u prethodnoj godini vodilo računa o ranjivim grupama i socijalnoj politici, ali i zdravstvenim i obrazovnim institucijama iako to nije u direktnoj nadležnosti lokalne uprave.

Rad predsjednika i opštinske administracije u 2019. godini, za odbornicu Demokratske narodne partije Crne Gore Mirjanu Gregović je bio “transparentan, pošten, odgovoran i domaćinski.”.

Odbornik DPS Ivo Gvozdenović je kazao da građani nemaju pozorište, vrtiće i škole, “ali imaju asfalt, a zna se kome to odgovara”.

“U izvještaju se pominje kružni tok u Petrovcu i za to vam upućujem pohvale, ali tu se pominje izvođač “Asfalt beton gradnja”, pa na drugom, trećem projektu, dok se na četvrtom pojavljuje kao podizvođač i tu sam prestao da brojim”, kazao je Gvozdenović ne želeći, na traženje pojedinih odbornika, da pojašnjava šta je konkretno mislio navodeći te podatke.

Odbornik Prave Crne Gore Luka Liješević je podsjetio kolege iz DPS da su u proteklih 32 godine mogli napraviti i pozorišta i bolnice, ali da to nijesu uradili.

“Imali ste i asfalta i betona, ali ništa od toga nijeste uradili. Zato ste imali namjeru da prodate zakladu Toma Luketića, a to je ogroman grijeh”, kazao je Liješević.

Želeći da dokaže da su optužbe DPS neutemeljene, odbornik Demokrata Marko Marković je podsjetio da je u prethodnoj godini Opština Budva kao stranka imala 1043 ročišta, što predstavlja četiri ročišta dnevno.

“Opštini Budva treba čitav advokatski tim od stotinu ljudi da bi je zastupao u svim sporovima koje je u nasleđe ostavila prethodna vlast”, istakao je Marković.

U nastavku sjednice, predsjednik SO Budva Krsto Radović je obrazložio predlog kluba odbornika Demokrata za utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju parcele u vlasnistvu firme "Sveti Stefan Hoteli AD".

Kako je naglasio, riječ je o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju 2.534 kvadrata zemlje u Miločerskom parku kako bi se napravio parking. Odbornik DPS Vido Markićević je kazao da je za rješavanje pitanja parking, ali da se mora voditi računa da se ne uđe u spor i pravno rješavanje situacije.

Odbornici lokalnog parlamenta danas su usvojili i rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za društvene djelatnosti i međuopštinsku i međunarodnu saradnju i o određivanju odbornika Skupštine koji će prisustvovati pri sklapanju braka, dok povučene odluke o naknadama za rad i drugim primanjima odbornika i članova stalnih radnih tijela, te o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijumima, uslovima, postupku i načinu obezbjeđivanja poslovnih prostorija za rad političkih partija i sredstava za finansiranje zaposlenih u odborničkim klubovima.

Predsjednik Radović je najavio nastavak 6. sjednice SO Budva za utorak, 15. decembar kada će se raspravljati o preostalih osam tačaka dnevnog reda.

M.M.