01-10-2019

Grudi na mamograf: Oktobar mjesec borve ptotiv raka dojke

Prvog oktobra počinje mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Stručnjaci za ovu bolest imaju zadatak da narednih sedmica bolje informišu žene o ovoj vrsti raka koji se može gotovo izliječiti ako se na vrijeme otkrije.

Grudi na mamograf: Oktobar mjesec borve ptotiv raka dojke | Radio Televizija Budva

Posljednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori godišnje je umiralo između 60 i 100 osoba, a najviše u 2010. godini kada su od kancera dojke preminule 104 osobe. Slična statistika zabilježena je i 2011. godine – 103 umrlih, 2014. godine – 101 osoba. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke bilo je 2003. i 2004. godine – 62 i 65 osobe.

-Stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se svake godine obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, premda su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode. Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu, saopštavaju iz CDPR.

NASLEDNI RIZIK

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se inače nalaze

u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama.

Sumnjive promjene na dojkama su:

- otvrdline, čvorići ili zadebljanja,
- promjene veličine i oblika dojke,
- stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke,
- vsvrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici,
- uvlačenje bradavice i
- sekret iz bradavice.
U Crnoj Gori od ove bolesti godišnje oboli oko 400 žena, a prosječno oko 80 žena umre godišnje od raka dojke. To su podaci Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči.

Iako se još uvijek ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste karcinoma.

Faktori rizika su:

prva menstruacija prije 12. godine,
prvi porođaj poslije 30. godine,
nerađanje,
kasniji ulazak u menopauzu i
promijenljivi faktori rizika: stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol.
Tri stvari koje treba dobro zapamtiti su:

- osobe – žene najčešće same otkriju čvor,
- većina čvorova nije kancer i
- otkriti na vrijeme kancer u dojci je najbolja šansa za izliječenje.