05-01-2015

Gvozdenović: Cijene nam moraju biti konkurentnije

Gvozdenović: Cijene nam moraju biti konkurentnije | Radio Televizija Budva

Crna Gora, bez obzira na ukupno dobre ocjene konkurentnosti njenog turizma, ne može biti zadovoljna cjenovnom kompetitivnošću, jer je cijena primarni faktor turističke privlačnosti neke destinacije, poručio je resorni ministar, Branimir Gvozdenović.

On je kazao da je odnos cijene i efekata u crnogorskom turističkom proizvodu opterećen kratkom sezonom i nikako ne može konkurisati Grčkoj, Turskoj i nizu drugih turističkih odredišta.

„Država može, nekim fiskalnim beneficijama, donekle uticati na smanjenje cijena, ali ne može nasilno remetiti tržišne mehanizme. Vjerujem da bi povećanje obima prometa koje bi uslijedilo nakon inicijalnog smanjenja cijena, dalo dobar rezultat“, rekao je Gvozdenović u intervjuu agenciji Mina-biznis.

On je ocijenio da je nedovoljna saobraćajna dostupnost Crne Gore jedno od ozbiljnih ograničenja daljeg razvoja i opasnost po dostignuti rezultat.

Gvozenović smatra da se ovaj problem ne može riješiti trivijalnim zahvatima, već promišljenim i upornim djelovanjem i ozbiljnim investicijama u saobraćajnu infrastrukturu.

„Ozbiljnost bavljenja ovim pitanjem potvrđuje predstojeći početak izgradnje autoputa Bar – Boljare, planovi po pitanju povećanja ukupnih i različitih kapaciteta aerodroma Tivat i Podgorica, kao i namjera da se inicira rekonstrukcija pruge Beograd – Bar“, kazao je Gvozdenović.

On je, kako kaže, ubijeđen i da se poboljšanja mogu postići fleksibilnom politikom u odnosu na low-cost i druge avio kompanije, na čemu je dosta urađeno u prethodnom periodu i postignuti su pozitivni rezultati.

Gvozdenović je podsjetio da eksterni problemi, kao što su kriza u Ukrajini i Rusiji i pad rublje, ne idu u prilog turističkim očekivanjima Crne Gore u narednoj godini.

„Na većinu pomenutih problema ne možemo uticati. Umjesto da defetistički bacimo koplje u trnje, moramo svom snagom napasti slabosti koje imamo, a koje su pod našom kontrolom. U prvom redu, mislim na cjenovnu nekonkurentnost, zatim na potpunu sezonalnost i visoku meteo-zavisnost našeg turizma, kao i na zavisnost od pojedinačnih emitivnih tržišta“, kazao je Gvozdenović.

Mora se, kako je dodao, napraviti i niz infrastrukturnih poboljšanja, kao i mogućih poboljšanja fiskalne politike u turizmu.

„Kratkoročno gledano, moramo značajno popraviti avio-dostupnost Crne Gore, poboljšati kvalitet smještajnih kapaciteta i intenzivirati promotivne aktivnosti“, rekao je Gvozdenović.
Govoreći o značaju stranih investicija za crnogorsku ekonomiju, on je kazao da Vlada, sa visokim prioritetom, tretira pitanje privlačenja stranih investicija.

„Prepoznali smo sopstvene potencijale koje treba materijalizovati, odnosno staviti u funkciju. Zbog finansijskih ograničenja koja imamo, moramo se, po tom pitanju, orijentisati na strane investitore. A njih nije lako privući jer nijesmo jedini kojima trebaju“, ocijenio je Gvozdenović ukazujući na bezpoštednu kompeticiju među državama i regionima, kada je riječ o privlačenju stranih investicija.