07-04-2020

HG Budvanska rivijera: Društvena odgovornost i solidarnost na djelu

Kao kompanija čije se poslovanje zasniva na najvišim principima društvene odgovornosti, Hotelska grupa "Budvanska rivijera" je među prvim privrednim subjektima u Crnoj Gori donirala iznos od 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za nabavku neophodne medicinske opreme u prevenciji i liječenju građana od bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju "Budvanske riviejre".

HG Budvanska rivijera: Društvena odgovornost i solidarnost na djelu | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo integralno.

Kao kompanija čije se poslovanje zasniva na najvišim principima društvene odgovornosti, Hotelska grupa "Budvanska rivijera" je među prvim privrednim subjektima u Crnoj Gori donirala iznos od 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za nabavku neophodne medicinske opreme u prevenciji i liječenju građana od bolesti COVID-19. Odmah nakon toga, Sindikalna organizacija društva je pokrenula prikupljanje sredstava u solidarni fond, kroz odvajanje jedne dnevnice od martovske zarade. Na taj način je prikupljeno 9.200 eura. Menaždment kompanije je podržao i ovu inicijativu Sindikalne organizacije, i donirao identičnu sumu, pa će tako Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti biti uplaćeno dodatnih preko 18.000 eura od zaposlenih u Hotelskoj grupi "Budvanska rivijera".

Članovi Odbora direktora, kako oni ispred državnih organa, tako i privatnog sektora, su se samoinicijativno odrekli tromjesečne naknade za svoj rad, kako bi dali svoj doprinos poslovanju u uslovima krize.

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" ustupila je bez naknade na korišćenje Hotel "Castellastva" u Petrovcu Upravi za imovinu i to za potrebe sprovođenja mjera karantina. Radi se o reprezentativnom hotelu kategorije 4*, sa uslovima za puni komfor tokom boravka. Uprava za imovinu, u skladu za propisanim zdravstvenim standardima, obezbjeđuje svu neophodnu logistiku za boravak lica u karantinu.

U saradnji sa Nacionalnim koordinacionom tijelom za zarazne bolesti i Institutom za javno zdravlje, kompanija je obezbijedila preko 1.000 kompleta neophodne posteljine za potrebe opremanja privremene bolnice u Bemax areni u Podgorici, gdje je planiran smještaj pacijenata oboljelih od korona virusa sa lakšim simptomima.

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" pružila je podršku i Crvenom krstu Budva, čiji volonteri ovih dana vrijedno pomažu najugroženijem stanovništvu.

Takođe, prva je kompanija na području Opštine Budva koja je podržala akciju #OstaniDoma, tako što je na svim bilbordima koje koristi za oglašavanje stavljena upravo ta poruka, a sve sa ciljem da se i ovim putem ukaže građanima koliko je važno da se pridržavaju propisanih mjera i ostanu u svojim domovima.
Svjesni smo da će u narednom periodu biti nužno odvajanje u posebne fondove solidarnosti od strane onih koji manje loše stoje, za pomoć onim sektorima čije je poslovanje potpuno prestalo u uslovima krize.

Uredno izmirivanje svih obaveza - bez otpuštanja radnika

Iako joj je, kao kompaniji koja posluje u oblasti turizma i hotelijerstva, direktno ugroženo poslovanje, Hotelska grupa "Budvanska rivijera" uredno izmiruje sve obaveze, kako prema državi tako i prema svim poslovnim partnerima sa kojima sarađuje. Kao vid podrške državnom budžetu, u cjelosti je uplaćen porez na dobit, kao i svi porezi i doprinosi po osnovu zarada zaposlenih.

Kompanija nije otpustila nijednog radnika, a svima kojima ističe ugovor za vrijeme trajanja privremenih mjera, isti će biti produžen. Takodje će biti isplaćene zarade zaposlenih u uobičajenom terminu. Sam iznos zarada ubuduće će biti usklađen zakonskim rješenjima, na način da se očuva likvidnost kompanije i obave sve neophodne pripreme za ljetnju sezonu.

Kroz članstvo u UO Privredne komore i Odboru za turizam, a i u komunikaciji sa resornim Ministarstvom dali smo niz sugestija za donošenje adekvatnih ekonomskih mjera. Svi naši predlozi se baziraju na odlaganju određenih obaveza za period nakon konsolidacije poslovanja, a ne na njihovo otpisivanje.

Stav menadžmenta je da se razvojne aktivnosti u kompaniji koje se odnose na unapređenje ponude ne prekidaju, da se u stalnoj komunikaciji sa partnerima i stalnim gostima traži rješenje za brzu aktivaciju tržišta nakon prestanka pandemije, da se poslovanje prilagodi novoj senzibilnosti turista, posebno na bezbjednosno - sanitarne uslove u objektima kompanije.

Ovu priliku koristimo da još jednom apelujemo na građane da budu disciplinovani i odgovorni prema drugima i sebi i da se pridržavaju preventivnih mjera nadležnih državnih institucija, uz nadu da ćemo i ovog ljeta uživati u slobodi kretanja i ljepotama naše države. Ako vaš izbor budu objekti "Budvanske rivijere", učinićemo sve da ublažimo posljedice stresnog perioda koji skupa proživljavamo.