04-01-2023

Hilton preuzima i “Mogren”? Hotelska grupa ozbiljna u širenju poslovanja u Crnoj Gori

Svjetski poznata grupacija Hilton zainteresovana je za dugoročni zakup hotela Mogren, koji posluje u sklopu Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, saopštio je predsjednik Odbora direktora Mijomir Pejović.

Hilton preuzima i “Mogren”? Hotelska grupa ozbiljna u širenju poslovanja u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: HG Budvanska rivijera

Ova grupacija zainteresovana je i za preuzimanje hotela As u Perazića dolu.

Kako je Pejović rekao na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji za medije, najbolji pokazatelj kvaliteta i ozbiljnosti poslovanja HG Budvanska rivijera na tržištu predstavlja zainteresovanost Hilton grupacije za dugoročni zakup hotela Mogren.

“Mi smo već u oktobru imali posjetu njihovih zvaničnih predstavnika koji su tom prilikom pokazali izuzetnu zainteresovanost, te očekujemo zvaničan dolazak njihove delegacije prilikom koje bi utvrdili rok dugoročnog zakupa kao i profit naše hotelske grupe. U slučaju pozitivnog ishoda dogovora, hotel bi poslovao pod Curio brendom”, kazao je Pejović.


Takođe, Vlada je objavila da se potencijalni investitor obratio Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma namjerom za preuzimanje investicije završetka izgradnje hotela As u Perazića dolu, te da je donijeta odluka da se uradi analiza mogućeg preuzimanja investicione obaveze.

Prema saznanjima portala RTCG, u pitanju je Hilton grupacija, koja je iskazala ozbiljno interesovanje, ali postupak pred sudovima i dugogodišnji spor koči realizaciju projekta.

Na sajtu Vlade objavljena je Informacija o aktivnostima na valorizaciji turističkih lokaliteta koji su ranije bili obuhvaćeni privatizacijom, gdje se pominje i projekat u Perazića dolu. Vezano za hotel As, navodi se da je bio upriličen sastanak na kojem je osim predstavnika Ministarstva i potencijalnih investitora prisustvovao i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa.

“Na sastanku je predloženo da se zainteresovanoj strani omogući uvid u svu potrebnu dokumentaciju za projekat As, sa kojom raspolaže Ministarstvo, kao i da se u saradnji sa Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa uradi analiza mogućeg preuzimanja investicione obaveze od drugog pravnog lica, s obzirom na trenutne postupke pred nadležnim sudom”, piše u Vladinom dokumentu.

Mada drugih detalja nema, portal RTCG saznaje da je u pitanju Hilton grupacija, koja je iskazala zainteresovanost da preuzme projekat i investira, ali odugovlačenje sudskog spora za sada odlaže realizaciju.

Opisujući projekat As, Vlada je u Informaciji navela da je kompanija Montena Invest bila u obavezi da kao obezbjeđenje za izvršenje investicionog programa dostavi u korist Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte “bezuslovnu bankarsku garanciju” u iznosu od 3 miliona eura, što je i učinila, dostavivši obezbjeđenje u vidu bankarske garancije na taj znos, s rokom važenja do 1. februara 2016. godine.

Garancija je izdata od Sberbanke iz Rusije, za koju se prilikom protestovanja ispostavilo da je nenaplativa.

Komisija za kontrolu, ocjenu i dinamiku investicije, izvršila je kontrolu na objektu hotel As i konstatovala da investitor Nega-Turs Montenegro Podgorica nije uložio predviđeni iznos od 7,5 mil EUR koliko bi iznosilo 50% ukupne investicije.

“Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja odobrilo je dodatni rok investitoru, kako bi otklonio nepravilnosti iz izvještaja kontrolora. Kako investitor do naznačenog roka nije ispunio ugovorom predviđene obaveze, Vlada na sjednici od 28. decembra 2015. godine donijela zaključak kojim je zadužila prethodno Ministarstvo održivog razvoja i turizma da, u saradnji sa Zaštitnikom-imovinsko pravnih interesa Crne Gore, u ime Vlade, pokrene postupak raskida ugovora”, saopštili su iz Vlade.

Po prethodno navedenom, u toku je postupak raskida ugovora pred nadležnim sudom, kao i postupak po krivičnoj prijavi za dostavljanje garancije.

Podsjetimo, o zaintersovanosti Hiltona za ovaj projekat bilo je riječi i početkom godine, kada je predsjednik odbora direktora HG Budvanska rivijera Mijomir Pejović kazao da je sa izvršnim direktorom kompanije Jovicom Gregovićem boravio u Londonu.

“Imali smo sastanak sa predsjednikom Hilton grupe za Evropu Afriku i Srednji Istok Sajmonom Vinsentom, i mogu reći da je Hilton grupacija zainteresovana za hotel As u Perazića dolu”, poručio je tada Pejović.


(Investitor)