29-08-2018

Hitlerovo odmaralište postalo nova turistička atrakcija: Od radničkog naselja do elitnog turizma

Tokom trogodišnjih radova više od 9.000 radnika izgradilo je turistički kompleks dugačak gotovo pet kilometara.

Hitlerovo odmaralište postalo nova turistička atrakcija: Od radničkog naselja do elitnog turizma | Radio Televizija Budva

Ogromno odmaralište koje se prostire duž gotovo pet kilometara Baltičkog mora, Prora, izgrađeno u sklopu nacističkog programa odmora njemačkih vojnika i tvorničkih radnika i službeno postaje luksuzan turistički hotelski kompleks.

Tri godine prije njemačkog napada na Poljsku 1939. Hitler je naredio izgradnju najvećeg svjetskog turističkog kompleksa na obali otoka Rugen.

Odmaralište pod nazivom Prora, s kapacitetom od 20.000 kreveta, trebalo je poslužiti za odmor, zabavu i razonodu višemilionske populacije Trećeg Rajha.

Međutim, nakon početka Drugoga svjetskog rata radnici su vraćeni u fabrike, vojnici su otišli na front, a izgradnja Prore je prekinuta. Prora je trebala predstavljati perjanicu takozvanog KDF "Kraft durch Freude" nacističkog projekta (Snaga kroz radost), promišljenog i pomno planiranog nacionalnog programa i pokreta koji brine o zabavi i razonodi višemilonske populacije Trećeg Rajha.Tokom trogodišnjih radova više od 9.000 radnika izgradilo je turistički kompleks dugačak gotovo pet kilometara. Nakon više od šezdeset godina Prora postaje ponovno aktuelna.

Prava na njegovu obnovu 2013. kupuje jedna njemačka građevinska firma koja će od nje napraviti luksuzno odmaralište i jednako luksuzan stambeni kompleks. Stanovi se mogu kupiti ili unajmiti. Za kupnju stana treba izdvojiti između 358.000 i 649.000 eura.

Turisti na raspolaganju imaju hotele, hostele, trgovine s luksuznom robom i restorane.

Radovi bi u potpunosti trebali biti dovršeni do 2022. godine.