15-03-2020

Hotelijeri strahuju: Predsezona je prvi danak najskupljeg virusa

Epidemija koronavirusa zdravstveni je problem broj jedan u svijetu koji neminovno utiče ne samo na ljudske živote, već i na ono „od čega se živi“, dakle na ekonomiju u svim oblastima.

Hotelijeri strahuju:  Predsezona je prvi danak najskupljeg virusa | Radio Televizija Budva

Foto: Pobjeda - Ilustracija

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je naša zemlja jako orijentisana na turističku privredu, koja je lani za prvih šest mjeseci inkasirala 255 miliona eura, negativan uticaj će, produži li se stanje pandemije, biti neminovan.

Industrija putovanja u najvećoj je krizi u više od 18 godina pošto su kompanije savjetovale zaposlenima da izbjegavaju putovanja koja nijesu neophodna, otkazane su konferencije, a ljudi izbjegavaju i domaća i strana putovanja za odmor. Počela su i prva otkazivanju aranžmana za Crnu Goru.

Prve na udaru su svakako turističke agencije. Dok neki hotelijeri ukazuju na otkazivanja rezervacija, i propast predsezone, drugi pak neće još da komentarišu novonastalu situaciju. Kažu da je još rano.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore pažljivo prate razvoj situacije vezane za epidemiju koronavirusa i u komunikaciji sa turističkom privredom, prikupljaju i analiziraju podatke o bukingu, na osnovu kojih će predvidjeti naredne korake. Kažu da je još rano govoriti o procjenama štete jer se situacija iz dana u dan mijenja.

Otkazivanja

Predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić rekao je za Pobjedu da iz velikog straha, ali i preventive, veliki broj putovanja se otkazuje i uglavnom putuju samo oni koji moraju.

"Epidemija i te kako utiče na poslovanje svih turističkih agencija i to u značajnom obimu. Avio-kompanije otkazuju letove ili ih obavljaju u minimalnom obimu. Na primjer, italijanska Alitalia je otkazala sve letove iz Italije ka Podgorici, Beogradu, uopšte regionu do kraja aprila. Dakle, ova nacionalna kompanija će biti odstutna dva mjeseca sa crnogorskog tržišta odakle je prevozila značajan broj putnika iz Podgorice kako do Rima tako i do svih svjetskih destinacija, posredstvom mreže svojih letova, kojih je danas sve manje", kazao je Hodžić.

Zbog istih razloga, dodao je, hrvatska nacionalna kompanija Kroacija erlajnz odgodila je otvaranje avio-linije između Podgorice i Zagreba za 2. jun ove godine.

"Takođe se smanjuje broj letova i drugih kompanija. Poznato je i da su lou kost kompanije otkazale letove ka Italiji. Za osmomartovski praznik izveden je minimalan broj putovanja, sve drugo je otkazano", kaže Hodžić.

On naglašava da je iz ovih razloga definitivno u ovom trenutku smanjen broj dolazaka u Crnu Goru, zašto će "velike posljedice trpjeti kompletna privreda".

"Početkom aprila se po trenutnim informacijama, nadamo stabilizaciji u putovanjima, ali će posljedice biti izuzetno velike i biće potrebno dugo vremena da se situacija normalizuje", ocjenjuje Hodžić.

Iz turističke agencije Galileo smatraju da pojava koronavirusa u Evropi, u velikoj mjeri negativno utiče na turizam, koji je inače jedna od najosjetljivijih privrednih grana.

"Naša agencija je u okviru putovanja povodom 8. marta imala planirane polaske ka Italiji i nekim drugim evropskim destinacijama. Naravno, ta putovanja koja su podrazumijevala odlaske u neka rizična područja smo odmah otkazali, jer nijesmo željeli da putnike izlažemo opasnostima i neprijatnostima. Neke od aranžmana smo realizovali i to su bili uglavnom aranžmani ka destinacijama gdje nije postojao veći rizik po naše putnike", kazali su iz Galilea.

Što se tiče interesovanja, kaže da se Crnogorci u ovom trenutku u veoma malom broju opredjeljuju za putovanja.

"Sigurno da u ovom momentu, nije ni prijatno ni bezbjedno putovati, pa je i interesovanje veoma malo. Mi svakako pratimo situaciju i naše poslovanje prilagođavamo novonastaloj situaciji. Očekujemo da će u narednih mjesec, situacija biti značajno bolja, tako da će se neki od proljećnih aranžmana realizovati, početkom i sredinom maja. Nakon toga očekuju nas ljetnji aranžmani, koji sigurno neće biti ugroženi, jer se ne očekuje da će virus trajati do tada", smatraju iz Galilea.

Ukidanje avio-letova takođe im je otežalo poslovanje.

"Generalno ukidanje određenih avio-linija ograničilo je mogućnost kretanja putnika. Međutim, u drugoj polovini marta nijesmo ni planirali organizovane grupne aranžmane, tako da ćemo se prilagoditi situaciji koja je trenutno na snazi. Sigurno je da će i avio-kompanije, kada se stvore uslovi za to, opet normalizovati red letjenja, što će nadamo se već od aprila omogućiti normalno kretanje putnika i organizaciju putovanja", kažu iz ove turističke agencije.

Dodali su da tokom marta imaju otkazivanja putovanja kao i čarter letova, ali da za april još nema otkazivanja.

Povratak u prošlost

Izvršna direktorica kompanije ,,Jamb“ Jovana Mićunović, koja upravlja hotelom ,,Adria“ u Budvi kazala je za Pobjedu da se crnogorski turizam nalazi u najtežoj poziciji od ratnih 90-ih godina.

"Ako epidemija potraje, ekonomska situacija na svim nivoima će biti katastrofalna", kazala je Mićunović dodajući poraznu činjenicu da su u posljednjih sedam dana ovom hotelu otkazane sve grupe za mart i već 70 odsto najavljenih grupa za april.

"Vrlo vjerovatno da će i ono što je ostalo, biti otkazano. Suvišno je reći i da se sve individualne rezervacije otkazuju, ali naše poslovanje u najvećoj mjeri zavisi od grupnih dolazaka, naročito u periodu pred i postsezone. Svakodnevno primamo nova otkazivanja i nemamo novih upita za rezervacije u sezoni i postsezoni", tvrdi Mićunović.

Ona procjenjuje da od predsezone neće biti ništa.

"Kada se situacija smiri, pitanje je kakva će biti platežna moć potencijalnih turista", kazala je Mićunović.

Direktorica prodaje hotela "Maestral" Marija Martinović kazala je Pobjedi da je i kod njih slična situacija.

"Međunarodne organizacije otkazuju najavljene događaje, a njihovi učesnici je trebalo da stignu iz čitavog svijeta. Što se tiče redovnih grupa iz Italije i one su otkazane", kazala je Martinović.

Ona smatra da ako epidemija potraje negativno će se odraziti na crnogorsku predsezonu.

"Iskreno se nadamo da neće potrajati. Ovo je situacija na koju ne možemo uticati pratimo je i reagujemo uskladu sa njom", ocjenjuje Martinović.

Posljedice

Direktor hotela Lajt haus u Herceg Novom Jovan Vukalović kazao je da je ovih dana počelo ono čega su se plašili. To su otkazivanja prvih grupa bugarskih turista koji je trebalo da dođu u aprilu.

"Trenutno su nam sva dešavanja vezana za praznik Mimoze i neka sportska dešavanja. Nadamo se da će kako su najavili epidemija nestati početkom aprila i da će se sve nastaviti planiranom dinamikom", kazao je Pobjedi Vukalović.

Iz Nacionalne turističke organizacije kazali su nam da je još nezahvalno prognozirati koje će sve posljedice globalna epedemiološka situacija imati na domaće privredno-ekonomske prilike, imajući u vidu da se situacija iz dana u dan mijenja.

"Svakako, turizam je jedan od sektora koji se suočava sa usporavanjem s obzirom na to da se smanjio broj međunarodnih putovanja, ali se nadamo da će do glavne turističke sezone u Crnoj Gori koja obuhvata mjesece jul, avgust i septembar i koja čini 67 odsto ukupnih godišnjih prihoda od turizma, doći do stabilizacije situacije", kazali su iz NTO.

Oni napominju da finansijski prihod od turizma, koji se ostvaruje u prvom kvartalu i odnosi se na period januar-mart, ima udio od svega četiri odsto, odnosno za prva dva kvartala (januar-jun) 23 odsto, u ukupnim godišnjim prihodima od turizma, te da je sada preuranjeno davati prognoze koje se odnose na cijelu turističku godinu.

"U ovom trenutku najvažnije je preduzeti preventivne mjere i pripremiti se na svim nivoima u cilju obezbjeđenja zdravstvene zaštite svih građana i turista koji se nalaze u Crnoj Gori", kazali su iz NTO.

U stalnoj su komunikaciji sa našim agencijama, hotelijerima, najvažnijim turoperatorima, lokalnim turističkim organizacijama, Evropskom komisijom za turizam i putovanja i u skladu sa novonastalom situacijom prilagođavaju plan promotivnih aktivnosti i marketing komunikaciju za period kada se stvore uslovi za realizaciju putovanja.

Hiljade otkazanih avionskih letova širom svijeta

Hiljade avionskih letova je otkazano širom svijeta dok avio-kompanije pokušavaju da izađu na kraj s padom potražnje usljed izbijanje koronavirusa, ističe BBC, ukazujući da je Evropska unija najavila mjere koje bi trebalo da pomognu avio-kompanijama.

Niskobudžetna avio-kompanija Rajaner otkazala je letove iz Italije i ka toj zemlji od petka do 8. aprila, dok je Britiš ervejz obustavio rute za Italiju do 4. aprila.

Norvižen er je saopštio da je otkazao 3.000 letova u sljedeća tri meseca, odnosno oko 15 odsto kapaciteta, ukazuje britanski servis. Ameriken erlajnz je saopštio da je za 7,5 odsto smanjio broj letova u aprilu u SAD. Australijski Kvantas je smanjio broj međunarodnih letova za skoro 25 odsto, ukazuje BBC.

Neke avio-kompanije nastavile su letove na nekim relacijama iako su avioni skoro potpuno prazni, kako bi zadržale svoje slotove za poletanja i sletanja, koje, objašnjava BBC, po pravilima EU, mogu izgubiti ako ne obavljaju svoje usluge.

Najviše gubi MICE turizam

Kada je riječ o globalnom turističkom tržištu, uticaj epidemije koronavirusa je najočigledniji u oblasti MICE turizma (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions), ocjenjuje za RSE Rob Davidson, stručnjak za tu oblast iz Londona.

"Na primjer, Izi džet i Britiš ervejz su za sada otkazali brojne evropske letove, posebno prema Italiji, kao i Lufthaza koja je ponudila osoblju neplaćeno odsustvo zbog manjka posla. Tako da je sveukupna situacija ozbiljna. Previše je rano da kažemo kolika će biti ukupna šteta, jer je riječ o situaciji koja se ubrzano mijenja, na dnevnoj bazi", kaže Davidson i navodi podatak da bi, prema procjeni Međunarodne asocijacije avio- prevoznika, samo od otkazivanja letova u azijsko-pacifičkom regionu, prevoznici mogli izgubiti oko 28 milijardi dolara.

O tome koliki uticaj koronavirus do sada ima na globalnu turističku privredu, govori i otkazivanje najvećeg svjetskog sajma putovanja i turizma u Berlinu, kao i salona automobila u Ženevi. Oba događaja su trebala početi prošle sedmice, a do sada su svake godine okupljali više od pola miliona ljudi