24-07-2020

Hrapović: Spremni smo i na mnogo gore scenarije

U Crnoj Gori situacija u vezi sa novim virusom korona zabranjivajuća je ali ne i dramatična i alarmantna, jer je zdravstveni sistem spreman i za mnogo gore scenarije, ukoliko do toga dođe, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.


Foto: PR Centar

"Nadamo se da do toga neće doći, ali spremni smo i na takve izazove", kazao je Hrapović za Televiziju Crne Gore.

On je ocijenio da su Vlada i Ministarstvo zdravlja kreirali stabilan zdravstveni sistem koji može da odgovori velikim izazovom, a jedan od njih je i borba protiv korona virusa.

Hrapović smatra da zdravstveni sistem stabilno i bezbjedno funkcioniše, dok građani dobijaju stabilnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u vanrednoj situaciji kakva je zadesila Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, sve mjere se donose shodno informacijama i situaciji na terenu.

"Naš scenario je da se borimo mjerama koje daju rezultate i koje su pokazale rezultate u cijelom svijetu, to je distanca, maska i lična i higijena prostora", rekao je Hrapović.

Govoreći o otvaranju granica Hrapović je rekao da je cilj Crne Gore da otvori granice i da tu nema selekcije.

"Nama je svaki turista važan, bez obzira da li dolazi iz prve susjedne zemlje ili najudaljenije zemlje svijeta, jer je turizam važna privredna grana. Učinićemo sve u narednom periodu da stvorimo uslove da se turizam otvori", rekao je Hrapović, prenosi portal RTCG.

On je kazao da svi u zdravstvenom sektoru daju maksimalan doprinos u borbi protiv virusa korona navodeći je u svim bolnicama sutuacija slična.

"U beranskoj bolnici se danima liječi više Kovid pacijenata nego u KCCG. To je znak da su zdravstvene ustanove spremne da svaka u svojim segmentima pruži najbolju moguću zaštitu", rekao je Hrapović.


Izvor: Mina