08-04-2022

Hrvatska ukida gotovo sve epidemiološke mjere

U Hrvatskoj se od subote ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere uvedene zbog korona virusa, a na snazi ostaje samo obaveza korišćenja maski u zdravstvenom sistemu i socijali, saopšteno je danas u Zagrebu.

Hrvatska ukida gotovo sve epidemiološke mjere | Radio Televizija Budva

Važiće tek preporuka za korištenje maski za lice: Zagreb (Pixabay)

Uz to, za državljane Evropske unije se ukida obaveza predočavanja kovid potvrda pri ulasku u Hrvatsku, dok za ostale ta mjera ostaje na snazi, ali putnici iz trećih država više neće morati da navode razloge dolaska.

Šef Nacionalnog štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Dabor Božinović izjavio je na konferenciji za novinare da se od petka u ponoć gotovo sve mjere stavljaju van snage i da će se građani moći okupljati bez ograničenja i "partijati" do zore.

On je ocijenio da je epidemiološka situacija znatno povoljnija, a kovid 19 više nema značajniji uticaj na javno zdravlje i stanovništvo.

"Važiće tek preporuka za korištenje maski za lice, ali to će biti individualna odluka pojedinca, a nenošenje maski više neće biti predmet sankcionisanja", dodao je Božinović.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da epidemija jenjava, ali da još nije sazrelo vrijeme da se proglasi njen kraj. On je naglasio da niko ne smije smatrati da je s ukidanjem mjera sve gotovo.

Prema riječima direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, ukidanje gotovo svih mjera zasniva se na poboljšanju epidemiološke situacije, kao i na tome što je najmanje jednom dozom vakcinisano više od 70 odsto odraslih, a 600.000 građana je od početka godine steklo imunitet preboljenjem. On je naglasio da je važno i to što dolazi toplije vrijeme.