06-11-2018

Iako je grijanje na struju skupo, građani Budve rijetko se odlučuju za drva

Sezona grijanja podrazumjeva dodatne troškove koji značajno opterećuju budžet. Lijepo vrijeme za sada odlaže plaćanje uvećanih mjesečnih računa za struju. Oni koji se griju na drva, kao glavnu prednost ističu uštedu i zdraviji način zagrijevanja prostora.

Iako je grijanje na struju skupo, građani Budve rijetko se odlučuju za drva | Radio Televizija Budva

Građani uglavnom koriste klima uređaje i grijalice kako bi se ugrijali u hladnim zimskim danima.
Ko ima uslove radije troši drva, ali je do drva je ove godine teže doći jer ih slabo ima u prodaji.

Za informacijom kolika je ponuda i cijena drva, ekipa Polisa otišla je do Radanovića na mjesto gdje se ovakva roba godinama prodavala.

Trgovci drvima kojih nije bilo puno kazali su da je ponuda i potražnja za ovom vrstom ogrijeva slabija u odnosu na lani, ali i da zbog kontrole Komunalne inspekcije nisu u mugoćnosti da javno iznesu podatke. Ono što su kazali je da cijena cijepanih drva iznosi 50 eura, a da je prodaja oskudna.

Građani se većinom se giju na struju.

"Grijem se na struju, kao i većina građana Budve. Mjesečni računi su ogromni. Pošto se bavim ribolovom i imam komore, potrošim najmanje hiljadu eura struje, to je velika suma. Kada bi grijanje za nas koristili maksimalno ne bi imali za život", kazao je jedan od prolaznika dok je drugi dodao da se grije na drva.

"Grijem se na drva. Imam svoja, kojih će mi biti dovoljno i za naredne dvije godine. To je mnogo ekonomičnije grijanje nego na struju. Oko pet kubnih metara drva potrošim za jednu sezonu", naglasio je građanin naselja Perezići Do.

Trošak za grijanje je neizostavan u stavci plaćanja životih potreba tokom zimskih mjeseci. Podsjećamo, na podatak Elektroprivrede Crne Gore da je prosječan decembarski račun prošle godine za električnu energiju za domaćinstvo na nivou naše države iznosio 41 euro i 50 centi što je za 20 odsto više nego u novembru.