17-12-2022

Ideje dolaze i kad spavamo

Čovjek i dok spava stvara. Od periodnog sistema elemenata do umjetničkih djela.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Tumačenje snova je, po teoriji Sigmunda Frojda, kraljevski put do nesvjesnog. Upravo tada naša kreativnost dobija punu snagu. Mnogi veliki umovi su dolazili do svojih najboljih ideja upravo u snovima.
U snovima, mi više razmišljamo u slikama, slobodnim asocijacijama, na neki način u budnom stanju mi možemo da se izgubimo u detaljima i da ne vidimo veću sliku, a u snovima kao da se izmaknemo od detalja i onda vidimo cijelu sliku koja može da dovede do novih ideja“, objašnjava Aleksandar Pavlović, pshijitar i psihoanalitički psihoterapeut.

Dmitrij Mendeljejev je do periodnog sistema hemijskih elemenata došao sanjajući. Slikarska djela umjetnika Lija Hedvina nastaju u snu – kada zaspi njegov talenat se budi. O svom talentu za slikanje na javi, nije znao ništa.

„Njemački naučnik u 20. vijeku otkrio je prsten benzena. Pokušao je da nađe formulu kako bi opisao, kako bi predstavio grafički prsten benzena i na neki način kao da je došlo do nekog bloka kreativnog. E, onda, jedne noći je sanjao zmiju koja sama sebi grize rep i onda je sljedećeg jutra došao na ideju da je u stvari benzen jedan prsten koji ima cikličnu strukturu“, navodi Pavlović.

Snovi ne stvaraju kreativce, već uklanjaju kreativne blokade i ponekad su moćno sredstvo koje nam pomaže da svoje ideje i realizujemo.

(RTS)