28-07-2021

Ideje za zdrav doručak kod kuće i na poslu

Kada smo kod kuće, a naročito kada žurimo na posao, ideje za doručak su važan preduslov da ga završimo brzo, a hranimo se zdravo. Zato smo nekoliko najboljih i najbržih ideja za dorucak izdvojili za vas.

Ideje za zdrav doručak kod kuće i na poslu | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Kajgana sa spanaćem i intergralnim tostom
Priprema: 7 minuta

Umutite 2 jaja i 4 kašike polu-obranog mlijeka (i ukoliko volite dodajte 1 prstohvat crnog bibera) i ispecite kao kajganu na malo ulja. Poslužite jaja na 2 kriške integralnog tosta sa šakom (oko 40g) spanaća. Po ukusu, možete ih posuti i sa malo mladog luka. Spanać možete sitno da isjeckate i da dodate jajima prije pečenja.

Ukoliko ne stižete da pojedete kod kuće, ovaj zdrav doručak možete da napravite i kao sendvič i ponesete na posao.

Sendvič sa ćuretinom ili lososom
Priprema: 5 minuta

Integralnu kiflu presjecite na pola. Premažite jednu polovinu sa nemasnim krem sirom. Preko ovog namaza stavite parče ćurećih prsa ili dimljenog lososa i preko njega iscijedite malo limuna. Prekrijte zelenom salatom i/ili paradajzom i preklopite drugom polovinom kifle.

Sezonska salata
Priprema: 5 minuta

Povrće po izboru (npr. 1 šargarepa, 3 rotkvice, 4-5 listova zelene salate, 1 mladi luk) dobro operite i sjeckajte. Pomiješajte u staklenoj posudi sa poklopcem povrće, dodajte 1-2 kašike sjemenki lana, začinite sokom od pola limuna i malo soli. Posudu poklopite i salata je spremna za nošenje na posao i idealan zdrav dorulčak. Uz salatu pojedite parče dvopeka ili integralnog hljeba.

Od povrća, zavisno od ukusa i sezone, možete da stavite i paradajz, spanać, krastavac, čak i neko voće, npr. jabuku, krušku, lubenicu, dinju, grožđe, kao i kockice sira. Salata može da se pripremi i uveče i ostavi u frižideru.

Voćni frape sa jogurtom
Priprema: 5 minuta

Uzeti jednu bananu, 140 g smrznutog jagodičastog voća ili šumskih plodova, 40g nemasnog jogurta i oko 100 ml soka od pomorandže. Bananu i bobice stavite u blender i mutite dok ne dobijete glatku kašu. Zatim sipajte jogurt i po želji sok od narandže, u zavisnosti koliku gustinu i količinu želite da postignete.

Slatka ovsena kaša
I ovdje su kombinacije gotovo neograničene, a ovaj doručak, osim što je hranljiv, daje energiju i pokreće metabolizam, brzo i lako se priprema, pa je zgodan za pripremanje i u kancelariji.

Preuzeto sa: Minut za mene