17-06-2017

Igre malih država Evrope u Crnoj Gori i Budvi 2019. godine

Crna Gora će 2019. godine biti domaćin Igara malih zemalja Evrope i više od 80 % sportskih takmičenja odvijaće se u Budvi, a gotovo svi sportisti biće smješteni na budvanskoj rivijeri, kazao je za Radio Budvu predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

Igre malih država Evrope u Crnoj Gori i Budvi 2019. godine | Radio Televizija Budva

Prema riječima Simonovića, pripreme su počele još prije dvije godine, ali ozbiljan rad tek predstoji.

"Budva, samim položajem ali i resursima kojima raspolaže, jedino ima šansu da primi preko hiljadu takmičara i još toliko pratećeg osoblja. U vidu imamo Turističko naselje Slovenska plaža koje i samo podsjeća na jedno olimpijsko selo, ali krajem godine ćemo imati inspekciju iz organizacijeIgara i tada ćemo znati konkretnije šta, gdje i kako treba popraviti", istakao je Simonović.

Prema njegovim riječima, od Igara je moguće i zaraditi.

"Ukoliko se to desi, zarađeno bi utrošili na Olimpijski muzej, biblioteku ili za početak izgradnje Olimpijske kuće", kazao je Simonović.

Poslednje Igre u San Marinu koštale su oko 3 miliona eura, kao i prethodne na Islandu, tako da Simonović očekuje da će za organizaciju Igara u Crnoj Gori trebati oko 2,5 miliona eura.

"Više od polovinu bismo obezbijedili od sponzora, Evropskog olimpijskog komiteta kroz donaciju i na druge načine, ali očekujemo pomoć i od lokalne uprave i države", naglasio je Simonović.