18-12-2023

IJZ: Prijavljeno 129 slučajeva velikog kašlja

Institutu za javno zdravlje je od novembra, prijavljeno 129 slučajeva velikog kašlja, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

IJZ: Prijavljeno 129 slučajeva velikog kašlja | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/unsplash

Iz IJZ su kazali da je kod 98 oboljelih bolest potvrđena laboratorijskim putem - PCR ili serološkim analizama, dok je kod 31 osobe prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

“Među prijavljenim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina njih 71“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je 20 oboljelih od 26 do 64 godine, u grupi od šest do deset godine je 15 oboljelih, od jedne do pet godina je devet oboljelih.

Šest oboljelih je, kako su saopštili, uzrasta od jedne do pet godina, dok je devet oboljelih mlađe od jedne godine.

Uzrasta do 16 do 20 godina je šest oboljelih, dok je po jedan slučaj u grupi od 21 do 25 i preko 65 godina.

“Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici – 94“, kazali su iz IZJ.

U Danilovgradu je 16 slučajeva, u Budvi, Tivtu, Zeti i na Cetinju po tri, dok su u Kotoru registrovana 2 slučaja.

Po jedan oboljeli je u Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, navodi se u saopštenju.

Od 129 registrovanih slučajeva, kod njih 120 je, kako je saopšteno, od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji podatak o imunizaciji - uglavnom kod osoba starijih od 25 godina.

“Podsjećamo da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi tj. djece uzrasta ispod jedne godine”, saopšteno je iz IJZ.

Iz te ustanove su dodali da je u tom uzrastu bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

“Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su podsjetili da su, počev od 03. decembra, vikendima organizovani dopunski termini za vakcinaciju.

Oni su kazali da roditelji vikendima mogu povesti djecu i vakcinisati ih protiv svih bolesti iz redovnog kalendara - protiv pertusisa, morbila, zaušaka, rubele, humanog papilloma virusa.

“Za precizne termine vakcinacije tokom vikenda potrebno je interesovati se u domu zdravlja u opštini stanovanja, putem lokalnih medija i kanala komunikacije zdravstvenih ustanova”, pojasnili su iz IJZ.

Za građane Podgorice, Zete i Tuzi, kako su naveli, dopunski termini za vakcinaciju organizuju se u Domu zdravlja Stara Varoš, na Pobrežju, od devet do 17h.

“O vakcinaciji vikendima svi roditelji, koji imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su poziv i putem SMS poruke”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su podsjetili da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.