02-10-2020

IJZ se sprema za upotrebu brzih testova

Institut za javno zdravlje (IJZ) počeo je izradu nove strategije za testiranje na koronavirus koja će omogućiti upotrebu brzih antigenskih testova, najavljeno je portalu Pobjede iz ove institucije.


Foto: IJZ

Jedna kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, kako je prenio Blumberg, planira da u Evropi krajem oktobra počne prodaju brzih testova na antigene na kovid-19 koji za 15 minuta daju rezultat.

Iz Instituta za javno zdravlje su za Pobjedu kazali da je omogućavanje korišćenja brzih antigenskih testova sjajna vijest i veliki napredak u dijagnostici infekcije novim koronavirusom.

"Oni mogu biti od vitalnog značaja za unapređenje kapaciteta testiranja naročito u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova. Osnovna prednost ogleda se u činjenici da su rezultati gotovi od 15 do 30 minuta, da samo testiranje ne zahtjeva dodatnu opremu niti posebne vještine, a očekuje se da cijena testa bude značajno niža nego za PCR testove", istakli su iz Instituta za javno zdravlje.

Osnov za kreiranje nove strategije je, kako su naveli, odluka Svjetske zdravstvene organizacije da na listu dijagnostičkih sredstava za koronavirus uvrsti i brzi antigenski test, kao i diskusija na Komitetu za zdravstvenu bezbjednost Evropske komisije čiji je Crna Gora pridruženi član.

"Svjetska zdravstvena organizacija je 11. septembra prvi put na listu dijagnostičkih sredstava za novi koronavirus uvrstila i brzi antigenski test čim je u suštini dala zeleno svjetlo da se u određenim okolnostima ova vrsta testa koristi za dijagnostičke i skrining procedure, s tim što PCR metoda i dalje ostaje neprikosnovena, odnosno "zlatni standard" dijagnostike novog koronavirusa", rekli su iz Instituta za javno zdravlje i dodali da će nova strategija za testiranje na koronavirus biti u skladu sa smjernicama Evropske unije i stavovima većine država.

Brzi antigenski testovi na SARS-CoV-2 zasnivaju se, kako su objasnili, na detekciji proteina sa površine virusa i laicima najviše liče na širokodostupne testove trudnoće. Oni se, kao i PCR testovi, rade iz uzorka brisa nosnog i oralnog dijela ždrijela (farinksa).

"Za razliku od brzih testova na antitijela koji se rade iz krvi i koji nikada nisu postigli odgovarajuće i zadovoljavajuće parametre validnosti, brzi antigenski testovi imaju senzitivnosti i specifičnost približnu onoj koju ima PCR i to za test koji je SZO odobrila od 96,52 odsto senzitivnosti, odnosno 99,68 odsto specifičnosti prema podacima proizvođača", naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.