23-03-2023

IJZ: Spornu BCG vakcinu primilo 660 djece, nema razloga za brigu

Vakcinu BCG iz sporne serije primilo je čak 660 djece u Crnoj Gori, saopšteno je na pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.


Foto: RTCG

Ljekari će pratiti stanje kod djece koja su primila spornu vakcinu.

Sporne serije BCG (BSŽ) vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak povučene su sa crnogorskog tržišta. Proizvođač TORLAK-Beograd je seriju 2710822 povukao iz upotrebe zbog, kako je u opozivu navedeno, potencijalnog odstupanja u proizvodnji te da očekivani imunski odgovor kod izuzetno malog broja pacijenata može biti nepotpun.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja, dr Slađana Ćorić na pres konferenciji je kazala da je u spornoj vakcini uočen smanjen broj živih bakterija, pa samim tim može doći do smanjenog dejstva vakcine.

"Sumnja se da djeca neće imati adekvatnu zaštitu, a nema drugih neželjenih reakcija", navela je ona.

Svaki roditelj će biti obaviješten, a ljekari čekaju impute da li je djeci potrebna dodatna imunizacija.

"Preduzećemo sve potrebne mjere", poručila je ona i kazala da je povučeno 1.467 doza vakcina.

Direktorica Agencija za ljekove i medicinska sredstva Snežana Mugoša pojasnila je da je proizvođač bio dužan da dostavi dva sertifikata.

"Kvalitet vakcine je nesporan. Proizvođač je dužan da prati ciklus lijeka i vrši analize. Torlak je sproveo analizu i pet mjeseci od proizvođenja, ustanovljeno je broj živih baktetija snižen 8,1 odsto. Torlak smatra da to ne utiče na efikasnost ni na bezbjednost lijeka", poručila je Mugoša.

Razloga za zabrinutost, kako ističe, nema.

Isto smatra i direktor Montefarma Goran Marinović, koji je naveo da su reagovali odmah.

"Ovo su potpuno bezbijedne vakcine, samo ne daju imunološki odgovor 100 odsto. Nema potrebe da alarmiramo nikoga, jer ne prijeti nikakva opasnost", tvrdi Marinović.



(Portal RTCG)