03-01-2022

“Imamo dovoljno novca”: Krediti IRF-a biće jeftiniji

Investiciono-razvojni fond (IRF) tokom 2021. godine plasirao je na domaće tržište više od 200 miliona eura, a ta institucija podnijela je i najveći teret epidemije korona virusa sa realizacijom od oko 450 miliona od izbijanja pandemije, saopštila je u intervjuu za Portal RTCG izvršna direktorica IRF-a Irena Radović.

“Imamo dovoljno novca”: Krediti IRF-a biće jeftiniji | Radio Televizija Budva

Foto: Radović (Foto: IRF)

Crnogorskoj privredi je, kako je istakla, omogućeno da preživi, a osnovni motiv bio im je očuvanje likvidnosti i radnih mjesta. Pandemija je, ističe, uticala na poslovanje IRF-a u mnogim aspektima.

Radović za Portal RTCG ističe i da IRF ostaje snažan partner kada su u pitanju ulaganja u prioritetne grane privrede, prije svega turizam i poljoprivreda, koje su prepoznate kao ključne djelatnosti razvoja crnogorske privrede.

Navodeći da je interesovanje za investicione projekte generalno na visokom nivou, Radović je rekla da IRF ima dovoljno novca za sve zdrave i kvalitetne projekte koji ispunjavaju kriterijume propisane uslovima kreditne podrške.

IRF će, kako je kazala, u ovoj godini dodatno sniziti kamatne stope, prije svega, kada su u pitanju razvojni projekti.

“Tako je plan da od ove godine za podršku ženskom preduzetništvu kamatne stope budu u rasponu od nula do 2,4 odsto, dok i kod drugih kreditnih linija, koje se odnose na investicije i razvoj, a koje generišu otvaranje novih radnih mijesta, planiramo, takođe, i dodatno snižavanje kamatnih stopa”, rekla je Radović.

Pandemija koronavirusa je, kako je navela, značajno uticala na našu stvarnost.

“Prvo, kroz limitiranje kretanja i djelovanja, ne samo u Crnoj Gori već i globalno, a zatim i posredstvom smanjenja tražnje za velikim brojem proizvoda i usluga, što je unijelo neizvjesnost u poslovanje velikog broja privrednika. Uloga IRF-a je bila izuzetno značajna, jer je omogućio finansijsku podršku u cilju prevazilaženja posljedica koronavirusa za crnogorske privrednike tokom 2020 i 2021. godine.

Uvažavajući činjenicu da je godina na izmaku bila u dobrom dijelu i godina oporavka, moramo istaći da su ostvareni rezultati u drugoj polovini godine stimulativni, premda ukazuju na oživljavanje naše ekonomije i pokretanje novog investicionog ciklusa. Uspješnom realizacijom turističke sezone tokom jula i avgusta je obezbijeđen relativni opravak turističkog, ali i povezanih sektora, kao što su poljoprivreda, proizvodnja hrane i usluge, koji su najviše bili pogođeni pandemijom. Svjesni smo da je pandemija ukazala na neophodnost diversifikacije crnogorske privrede i smanjenje uvozne zavisnosti, te značaj zelene i digitalne tranzicije. U cilju promocije klimatskog finansiranja, IRF pruža značajnu podršku implementaciji održivih rješenja u proizvodnji električne energije, naročito na bazi koriščenja solarnog potencijala.

Kada sumiramo rezultate, realizacija od preko 200 miliona eura i preko 60% premašen godišnji plan u uslovima neizvjesnosti i sramežljivih naznaka oporavka predstavlja izuzetno ostvarenje. Takođe, obezbjeđivanje dodatnih povoljnih sredstva u iznosu 230 miliona eura za finansiranje crnogorske privrede, uz podršku naših međunarodnih partnera, daje nam dobar osnov za planiranje snažne podrške crnogorskoj privredi u narednom periodu”.

Radović je kazala da je IRF plasirao preko 200 miliona eura u godini za nama koju su obilježili pandemijska neizvjesnost, slabiji investicioni ciklus s naznakama oporavka tek od sredine godine.

“Dok je 2019. bila godina intenzivnog investicionog ciklusa sa značajnom realizacijom, 2020. pandemijska godina bila najzahtjevnija. Crnogorskoj privredi je kroz naše kreditne linije omogućeno preživljavanje, uključujući isplate zarada i zakupa, u uslovima kada su komercijalne banke u istom periodu smanjile obim aktivnosti upravo uslijed povećanog rizika i troška plasiranja u pandemijskim uslovima.

U fokusu će biti podrška rast i razvoj mikro, malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća, sa posebnom pažnjom na osnaživanje ključnih razvojnih sektora kao što su: energija i održiva životna sredina, održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, održivi i zdravstveni turizam, zatim inkluzivni rast i razvoj kroz podršku preduzetništvu i posebnim ciljnim grupama

U takvim okolnostima, IRF je podnio najveći teret pandemije sa realizacijom od oko 450 miliona eura od izbijanja pandemije. Podrška se u prethodnom periodu najvećim dijelom odnosila na prevazilaženje negativnih posljedica pandemije u dijelu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti privrednih subjekata, te prevazilaženja krize izazvane smanjenjem tražnje naročito u sektoru turizma i svim povezanim djelatnostima, kao što su poljoprivreda, usluge, saobraćaj i slično”.