29-11-2022

Inflacija u Evropi još nije dostigla vrhunac

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, saopštila je u ponedjeljak u Evropskom parlamentu (EP) da nije uvjerena da je inflacija dostigla vrhunac, nakon što je prešla najviše zabilježene nivoe u eurozoni.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Lagarde je takođe rekla europarlamentarcima da ECB nije završila s podizanjem kamatnih stopa kako bi ublažila efekte rasta cijena.

Prema njenim riječima, previše je neizvjesnosti da bi se znalo da li će inflacija, koja je u oktobru iznosila 10,6 odsto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste euro, prenosi SEEbiz.

"Kada pogledate šta podstiče cijene, bilo da je u pitanju hrana ili roba široke potrošnje ili energija, ne vidimo komponente ili smjer koji bi me naveo da vjerujem da smo dostigli vrhunac inflacionih trendova i da ćemo uskoro doći do pada inflacije", rekla je Lagarde u obraćanju Komitetu za ekonomska i monetarna pitanja EP.

To, prema njenim riječima, znači da će ECB "nastaviti da kroti inflaciju svim alatima koji su joj na raspolaganju", prije svega povećanjem kamatne stope.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatnih stopa u oktobru, što je najbrži tempo povećanja kamatnih stopa do sada, ECB, rekla je Lagarde, očekuje da će dalje podići stope na nivo koji je neophodan da osigura da se inflacija vrati na srednjeročni projektovani nivo u doglednoj budućnosti, procenat od dva odsto.

ECB se pridružila američkoj i drugim centralnim bankama širom svijeta u brzom podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdala podivljalu inflaciju, dok se globalna ekonomija prvo oporavlja od pandemije covid-19, a zatim pogoršava nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Centralne banke rizikuju da gurnu nacionalne ekonomije u recesiju dok se svijet bori s energetskom krizom, rastućim cijenama hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar.


(MINA Business)