20-07-2022

Inflacija u junu 1,8 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu su, u odnosu na maj, bile u prosjeku više 1,8 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Inflacija u junu 1,8 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Potrošačke cijene u junu su u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 13,5 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama čvrsta goriva, mlijeko, sir i jaja, usluge smještaja, ulja i masti, usluge za održavanje i popravku stanova, meso, voće, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do juna, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 9,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u junu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 7,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 4,4 odsto, alkoholna pića i duvan, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po dva odsto, ostala dobra i usluge 1,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,5 odsto, prevoz 1,1 odsto, rekreacija i kultura 0,2 odsto, kao i komunikacije 0,1 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupi odjeća i obuća 1,8 odsto.