18-10-2018

Info sesija za podršku projektima organizacija civilnog društva sjutra u Akademiji znanja

Info sesija na kojoj će biti predstavljeni uslovi i procedure konkursa biće održana sjutra u 12 sati u Akademiji znanja u Budvi za sve zainteresovane organizacije iz južnog regiona, najavila je koordinatorka grant šeme na projektu i istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa, Ana Đurnić.

Info sesija za podršku projektima organizacija civilnog društva sjutra u Akademiji znanja | Radio Televizija Budva

Institut Alternativa (IA) je nedavno raspisao Konkurs za podršku projektima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u okviru kojeg će podržati do deset organizacija civilnog društva i pomoći im da sprovedu projekte i inicijative kojima bi povećali učešće građana u procesu planiranja budžeta i kontrole njegovog trošenja.

"Svaka javna politika ima i svoju budžetsku stranu, a naš cilj je da podržimo i ohrabrimo OCD da najrazličitije oblasti i teme kojima se bave sagledaju upravo iz ove perspektive - kroz tokove novca i analizu budžeta", kazala je Đurnić i dodala da će deset organizacija civilnog društva, iznosom biti podržano kroz program dodjele sredstava kako bi sproveli projekte i inicijative koje imaju za cilj povećanje učešća građana u procesu planiranja budžeta i kontrole njegovog trošenja.

Za prijavu na konkurs, potrebno je popuniti: Prijavni formular, Prijedlog budžeta i Matricu logičkog okvira. Konkursni materijal kao i detaljan Vodič za podnosioce prijedloga projekata, nalaze se na sajtu Instituta alternativa (www.institut-alternativa.org).

Prijedlozi projekata mogu se dostaviti do 15. novembra 2018. godine na e-mail adresu info@institut-alternativa.org.

Na konkurs se mogu prijaviti crnogorske organizacije civilnog društva koje ispunjavaju sljedeće kriterijume:

• imaju status pravnog lica;
• neprofitnog su tipa;
• direktno su odgovorne za pripremu i upravljanje projektom;
• registrovane su u Crnoj Gori najmanje 12 mjeseci prije roka za dostavljanje prijedloga projekta;
• da im je godišnji prihod u 2016. ili u 2017. godini bio veći od 10 000 eura.

IA je, zahvaljujući podršci Delegacije EU u Crnoj Gori, obezbijedio sredstva za podršku projektima u ukupnom iznosu od 85.000 EUR, pri čemu će projekti biti podržani u iznosu od najmanje 8.000 EUR, a najviše 10.000 EUR-a.

Sredstva dodjeljujemo u okviru projekta "Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta" koji Institut alternativa sprovodi u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, uz podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo" , istakla je Đurnić.