15-05-2023

Interaktivno predavanje„Šapat stare masline – Pričajmo o očuvanju naše tradicije” u Petrovcu

Interaktivno predavanje na temu nematerijalnog kulturnog nasljeđa „Šapat stare masline – Pričajmo o očuvanju naše tradicije”, biće upriličeno danassa početkom u 10 sati u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu. Kako su saopštili iz JU Muzeji i galerije Budve, koja je organizator ovog događaja, predavanje će održati etnološkinja Ljubica Miličić.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Organizatori su naglasili da je u Nacionalni registar Crne Gore do sada upisano 19 elemenata i nijedan ne pripada kulturnom nasljeđu Paštrovića i Budve.

"Shodno tome, cilj predavanja je primjena bottom-up modela. Svrha susreta je upoznavanje lokalne zajednice sa konceptom nematerijalnog kulturnog nasljeđa, UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti nematerijalnog kullturnog nasljeđa i procedurom podnošenja inicijative za zaštitu i upisivanje elemenata NKN-a u Nacionalni registar Crne Gore kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara (Ministarstvo kulture i medija). Nakon evidentiranja, selekcije i pravne zaštite elementi nematerijalnog nasljeđa Paštrovića postali bi vidljivi u nacionalnom popisu što bi doprinijelo njihovoj kulturnoj, ekonomskoj i turističkoj valorizaciji. Na taj način lokalna zajednica svojom aktivnom ulogom u sistemu zaštite ima priliku da sama gradi sliku i reprezentuje identiteske odlike", naveli su.

Određenje NKN-a, onako kako je to predstavljeno u ključnom UNESCO-vom dokumentu, usko je povezano sa kulturnim identitetom iz razloga što akcentuje upravo ono što zajednicama (i praktikantima) pruža osjećaj kontinuiteta.

"U okviru predavanja biće ukazano na potencijalnu sardanju sa kustosima Muzeja grada Budve i kustosima Spomen doma „Crvena komuna“ sa ciljem što vjerodostojnije interpretacije identitetskih i kulturnih elemenata Paštrovića u okviru lokalnih institucija kulture", saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.