07-05-2020

INTERVJU Dario Vuksanović i Andrej Lovrić: Uskoro prvi singl novog benda Savana

Naši sugrađani Dario Vuksanović i Andrej Lovrić, koji žive u Beogradu, prošle godine u ovo vrijeme pokrenuli su novi bend. Riječ je o pustinjskom rok sastavu "Savana", nešto drugačijem projektu u odnosu na pređašnju grupu "Haze & Ash". Oni će ljubiteljima alternativne muzike uskoro prezentovati i debitantski singl.


Foto: fb/savana

Sa njima u "Savani" sviraju još basista Aleksa Nedić iz grupe "Vizelj" i gitarista Aleksa Majstorović koji je nekada sa Nedićem svirao u bendu "Stepa". Majstorović je radio i u sastavu "The Filters". Kao bubnjar bendu "Savana" trenutno pomaže Marko Ajković iz "Artan Lilija".

Interesantno je da bend ima trojicu gitarista, a još jedna osobenost jeste višeglasno pjevanje.

Kako je došlo do formiranja nove grupe?

D.V. - Do benda je došlo zapravo veoma slučajno. Nekako smo se našli i počeli da se družimo iz vedra neba. Prirodno poslije toga je uslijedilo da probamo da zasviramo zajedno, i već na prvoj probi smo napravili pjesmu koja je, da kažemo odgovorna za nastanak benda.

Koliko se "Savana" razlikuje od onoga što ste radili u prethodnom bendu?

A.L. - Razlika je već u samom žanru, "Haze & Ash" je imao indie rock note i dosta blaži zvuk. "Savanu" karakterišu energični ritmovi i rifovi, i generalno je distorzija više prisutna. Što ne isključuje da imamo i poneku baladu.

Koja vrsta zvuka vas naročito zanima i koji su primarni uticaji benda?

D.V. - Opisali bi naš žanr kao pustinjski rok, naravno postoje odstupanja od teme, ali to je otprilike osa oko koje se okrećemo. Neki od uticaja definitivno jesu "Queens of The Stone Age" i čitava američka desert rock scena. Nađe su tu i tamo koji pank.

Jedna pjesma sa predstojećeg albuma biće saradnja sa Dukatom iz "Stray Dogg"-a.

D.V. - Da, Dukat nam je bio velika podrška u oba projekta. Bilo je pitanje vremena kad će se saradnja ostvariti. Ono što mozemo istaći je da se uklopio fenomenalno.


Dario Vuksanović i Dušan Strajnić Dukat

Foto: Privatna arhiva

Kako izgleda izbliza scena kojoj pripadate u Beogradu i uopšte koliko ima prostora za alternativnu muziku u toj sredini?

A.L. - Zanimljiva stvar kod scene je što je kao neka velika porodica. Svi paze jedni druge, i obraćaju pažnju na nove projekte, i tu su da podrže. Samim tim, smatram, ako je proizvod kvalitetan, da će uvijek imati prostora za alternativnu muziku, u bilo kojoj sredini. Izuzev samog Beograda scena cirkuliše po čitavoj Srbiji i okolnim zemljama. Mislim da su Slovenija i Hrvatska u prvim redovima što se vanskih nastupa tiče. Ono sto sam ja osjetio i zaključio tokom mog boravka u Beogradu je da nam je svima pristup sličan, svi smo na istoj talasnoj dužini. Bavimo se onim što volimo. Nije akcenat ni na parama, ni na publicitetu i to sve čini ovu scenu dosta iskrenom. U tome je suština, svaki dodatni uspjeh je bonus.

Kada će "Savana" izdati prvi singl, a kada je u planu izlazak albuma?

D.V. - "Savana" će izdati singl pod imenom "Vitalne Supstance" 14. maja, nakon čega slijedi sukcesivno izdavanje pjesama. Album pod imenom "Tarangira" može da se očekuje tokom jeseni.

Šta će biti sa bendom "Haze & Ash"?

A.L. - "Haze & Ash" je živ, umro nije. Ali je trenutno na pauzi, doduše, realizovaće se započeti album, ali "Savana" je trenutno prioritet.


Lovrić i Vuksanović na festivalu "Novi val" 2018.

Foto: fb/nvoagora

Tekstovi predstojećeg singla i albuma koji je u najavi biće na našem jeziku. Znamo da je "Haze & Ash" bio privržen engleskom.

D.V. - Generalno čitav život pišem na engleskom, i prethodni bend Alekse Nedića i Alekse Majstorovića "Stepa" je takođe radio na engleskom. Kad smo se našli da sviramo krenulo je našem jeziku i osjećaj je bio dosta prirodniji. Nakon toga sam shvatio koliko zapravo naše riječi često imaju veću težinu, vjerovatno subjektivno posmatrajući jer dolazimo sa ovog podneblja, ali jednostavno naš jezik će uvijek biti nama blizi.
Tematika na Tarangiri je mješavina raznih stvari. Podvlači se paralela između velikog grada kao što je Beograd i te usijane savane koja sadrži predatore i razne životinje. Onda zemlja u savani koja je u ovoj metafori gradski beton. Ali daleko od toga da je samo o tome. Postoje jednostavno priče iz te Tarangire koje smo izmislili.

I scena u Crnoj Gori je prilično živa u posljednje vrijeme. Kako vidite situaciju?

A.L. - Sigurno Crna Gora ima šta da pokaže. Ima mnogo talentovanih muzičara što iz Podgorice, pa iz okolnih gradova i naše Budve. Saljemo podrsku Luki Dimitrijeviću koji je nedavno izdao debi album, i naravno Nemanji Đorđeviću Necketu koji neumorno radi na tome da izdigne kulturu u nasem gradu. Takođe iščekujemo da Nebojša Ćulafić pokaže javnosti šta je spremao u svojoj kuhinji.


M.S.