21-01-2021

Irsko ostrvo ponovo traži dvoje za rad: Bez struje i interneta, ali uz dobru platu

Oni koji tragaju za boljim životom i boljim poslom na Irsku gledaju kao na hit destinaciju. Ta zemlja sada nudi posao iz snova, ali samo za pustolove koji će se usuditi da žive bez interneta, struje i tople vode. Ljubavni par ili dvoje prijatelja biće smješteni na Velikom ostrvu Blasket besplatno, a baviće se ugostiteljstvom, uz pristojnu platu.Veliko ostrvo Blasket, ostrvo uz istočnu obalu Irske, traga za parom ili dvoje prijatelja koji će na tom ostrvu živjeti besplatno i baviti se ugostiteljstvom, naravno, uz pristojnu platu. Zvuči poznato? Gotovo isti oglas koji je kružio prošle godine u ovo vrijeme sigurno je zapao za oko svima onima koji su u potrazi za boljim i možda drugačijim uslovima života na hit destinaciji, Irskoj, pišu na sajtu 24sata.hr.


Foto: Printscreen

Prema pisanju The Irish Timesa, prošle godine je za ovaj oglas pristigao zaista veliki broj prijava, čak 42.000, pa će ove godine apliciranje za posao biti ograničeno. Evo šta oni brze ruke i s malo sreće mogu da očekuju ove godine.

Uslovi robinzonskog turizma

Dakle, supružnici, momak i djevojka ili dvoje prijatelja biće zaduženi za vođenje četiri gostinske kuće i kafića u trajanju od šest mjeseci, od aprila do oktobra. Na ostrvu će imati besplatan smještaj, ali će im nedostajati udobnosti na koje su navikli – Blasket nema bežični internet, električnu energiju, a kako su zalihe pitke vode ograničene, budućim radnicima se savjetuje da se snabdiju vodom prije dolaska na ostrvo.

U oglasu za ovaj sezonski posao se ne navodi tačna visina plate, ali irski mediji pretpostavljaju da je više nego pristojna. Oglas se može pronaći na Tviteru turističke zajednice.

Foto: Printscreen

En i Bojn prošlogodišnji srećnici

Budućim radnicima na ostrvu sigurno će pomoći i iskustvo dablinskog bračnog para, Eni Birni i Eoina Bojla, srećnika koji su za ovaj posao bili izabrani 2020. Zbog pandemije, piše Insider, par se na Blasket preselio u junu prošle godine.

“Rekla bih da smo razmišljali punih 10 ili 15 sekundi prije nego što smo rekli – da, učinićemo to!”, ispričala je En.

Uprkos izazovima hladnog tuširanja ili obavljanja kućnih poslova bez električne energije, En je navela da je ostrvo postalo njihov svemir. Dan im je počinjao u devet sati, a svakodnevni zadaci uključivali su pripremu vikendica za goste, dok je kafić zbog pandemije ostao zatvoren. U 14 sati obično bi dočekali goste i odvodili ih u njihove sobe, a zatim im donosili potrepštine za ugodan smještaj: čistu posteljinu, ugalj i hranu.

Kada bi završili s obavezama, En i Bojn vrijeme su provodili u pješačenju, kupanju ili uživanju u šolji čaja uz spektakularan pogled. Veliko ostrvo Blasket je najveće u skupu ostrva Blasketi na zapadnoj obali Irske, udaljeno svega nekoliko kilometara od kopna. Krajolik mu je pomalo divlji, brdovit i neravan zbog čega i nije mnogo naseljen – kroz istoriju je najviše imalo 160 stanovnika.

Prijave za konkurs traju do sjutra, 22. januara. Navala je ogromna, pa oni koji ne stignu da se prijave na vrijeme, drugu šansu imaju u sljedećem krugu za narednu godinu.Izvor: Nova.rs